ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:07
 

Ευχαριστίες Συλικιώτη για τη στάση Γιουνκερ στην Ευρώπη

Ο Συλικιώτης θεώρησε σημαντικό τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κομισιόν στην Ελβετία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τις ευχαριστίες του για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη Γενευη εξέφρασε ο ευρωβουλευτης του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιωτης προς τον πρόεδρο της Κομiσιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκερ κατά την διάσκεψη για την μαλτεζικη προεδρία. Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Ε.Ε και η Κομισιόν στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού ενώ την ίδια στιγμή κάλεσε τη μαλτέζικη προεδρία να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας αλλά και της παρουσίας του Πρωθυπουργου της Μάλτας Τζοζεφ Μούσκατ στο ευρωκοινοβούλιο.

«Αναμένουμε από την Μαλτέζικη προεδρία, εν όψει και των εξελίξεων στο Κυπριακό, να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία για να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, να άρει την κατοχή, να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο και να επιδείξει εποικοδομητική στάση για λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Για μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις, στρατούς και διαιρετικά συρματοπλέγματα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Γιούγκερ για την παρουσία και την συμβολή του στη διάσκεψη της Γενεύης. Αυτά τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στη παρουσία του Πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, καθώς και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Θέμα της συζήτησης ήταν η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μιλώντας ως Αντιπρόεδρος εκ μέρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η προεδρία της Μάλτας θα κληθεί να διαχειριστεί την βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τους λαούς. Ωστόσο, όπως εξήγησε, για να επιτύχει πρέπει να σταματήσει η εμμονή στην συνέχιση των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η στήριξη στο Σύμφωνο Σταθερότητας και η εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης. Αντίθετα, συμπλήρωσε, πρέπει να προωθηθούν μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή.

Ο κος Συλικιώτης χαιρέτισε τους στόχους που έχουν τεθεί από την Μαλτέζικη προεδρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βιώσιμη ανάπτυξη και στήριξη των ΜμΕ. Εν τούτοις, όπως επισήμανε, οι στόχοι αυτοί τέθηκαν ξανά χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα καθώς προωθούνται στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σκληρής λιτότητας που συντηρούν την κρίση και την ύφεση, διογκώνουν το δημόσιο χρέος, αυξάνουν την ανεργία, διευρύνουν τις ανισότητες και οδηγούν τους λαούς στην φτωχοποίηση.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X