ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:52
 

Συλικιώτης: Η Μάλτα να αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση στο Κυπριακό

Ο Ευρωβουλευτής χαιρέτισε τους στόχους που έχουν τεθεί από τη Μαλτέζικη προεδρία

Newsroom K

Την ανάληψη από τη Μαλτέζικη προεδρία πρωτοβουλιών, ενόψει και των εξελίξεων στο Κυπριακό, ώστε η ΕΕ να πιέσει την Τουρκία για να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, να άρει την κατοχή, να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κύπρο και να επιδείξει εποικοδομητική στάση για λύση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ζήτησε ο Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στη παρουσία του Πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, καθώς και του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Συλικιώτης ζήτησε μια μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις, στρατούς και διαιρετικά συρματοπλέγματα.
Ευχαρίστησε παράλληλα τον πρόεδρο Γιούγκερ για την παρουσία και τη συμβολή του στη διάσκεψη της Γενεύης.

Μιλώντας ως Αντιπρόεδρος εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως η προεδρία της Μάλτας θα κληθεί να διαχειριστεί τη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τους λαούς. Ωστόσο, όπως εξήγησε, για να επιτύχει πρέπει να σταματήσει η εμμονή στη συνέχιση των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η στήριξη στο Σύμφωνο Σταθερότητας και η εμβάθυνση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης. Αντίθετα, συμπλήρωσε, πρέπει να προωθηθούν μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην πραγματική οικονομία και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή.

Ο κ. Συλικιώτης χαιρέτισε τους στόχους που έχουν τεθεί από τη Μαλτέζικη προεδρία για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, βιώσιμη ανάπτυξη και στήριξη των ΜμΕ. Εντούτοις, όπως επισήμανε, οι στόχοι αυτοί τέθηκαν ξανά χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα, καθώς προωθούνται στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σκληρής λιτότητας, που συντηρούν την κρίση και την ύφεση, διογκώνουν το δημόσιο χρέος, αυξάνουν την ανεργία, διευρύνουν τις ανισότητες και οδηγούν τους λαούς στη φτωχοποίηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Συλικιώτης και στο προσφυγικό. Όπως επισήμανε, είναι θετικοί οι στόχοι που έθεσε η Μαλτέζικη προεδρία για δημιουργία ενός κοινού συστήματος ασύλου, για αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και δίκαιη κατανομή των βαρών. Εντούτοις, όπως τόνισε, αυτά δεν αρκούν. Υπογράμμισε πως πρέπει να καταργηθεί εντελώς το Δουβλίνο και να αναπτυχθεί μια προσφυγική πολιτική στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Να τερματιστεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας μιας Ευρώπης φρούριο στο πλαίσιο και της απαράδεκτης συμφωνίας με την Τουρκία. Επίσης, τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθούν νόμιμοι και ασφαλείς οδοί, καθώς και ένα μόνιμο και δίκαιο σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων. Διαφορετικά, είπε, οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να πνίγονται στη Μεσόγειο με διπλή ευθύνη της ΕΕ.

Κλείνοντας, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως εξίσου σημαντικό, στο πλαίσιο της πολιτικής γειτονίας που τίθεται ως προτεραιότητα, είναι να σταματήσει κάθε στήριξη και συμμετοχή σε ξένες επεμβάσεις και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες, ώστε η ΕΕ να καταστεί πυλώνας ειρήνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς το Ισραήλ για να τερματίσει τον εποικισμό, να άρει την κατοχή και να δεσμευτεί σε ένα οδικό χάρτη για την Ειρήνη και για τη λύση δύο κρατών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση