ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι μάθαμε στην ολομέλεια του ΕΚ

Ο Αντόνιο Ταγιάνι εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Newsroom K

Ο Αντόνιο Ταγιάνι εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της 8ης κοινοβουλευτικής θητείας, ενώ οι ευρωβουλευτές επέλεξαν και τους 14 αντιπροέδρους του ΕΚ. Επίσης, κάλεσαν για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΕΕ και πλήττονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ επέστρεψαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λίστα με τις χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Ταγιάνι, Ιταλός και μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη στις 17 Ιανουαρίου 2017 στη θέση του Μάρτιν Σουλτς. Επίσης, οι ευρωβουλευτές επέλεξαν τους 14 αντιπροέδρους και τους 5 κοσμήτορες, που αναλαμβάνουν διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα και ενέκριναν το διορισμό των μόνιμων μελών στις 22 μόνιμες επιτροπές του Κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές απέρριψαν μαύρη λίστα με τις χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επιστρέφοντάς την στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να την αναθεωρήσει. Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι η λίστα είναι πολύ περιορισμένη, και θα πρέπει κατά συνέπεια να επεκταθεί προκειμένου να καλύψει π.χ. τις χώρες που διευκολύνουν τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.

Σε συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για την ανθρωπιστική βοήθεια Χρήστο Στυλιανίδη , τα μέλη επέστησαν την προσοχή στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που παλεύουν με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι. Κάλεσαν επίσης τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για τη μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων, κυρίως από την Ελλάδα, σε άλλες χώρες.

Την ίδια ημέρα η ολομέλεια συζήτησε τις προτεραιότητες της μαλτέζικης Προεδρίας της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες, με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόζεφ Μούσκατ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, της τρομοκρατίας αλλά και της τόνωσης της οικονομίας.

Επίσης, συζήτησαν με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν και πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει φέτος η ΕΕ, όπως είναι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η μετανάστευση, η οικονομία και η άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X