ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:06
 

Η νομισματική πολιτική Ντράγκι διχάζει την Buba

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ υπερασπίστηκαν τη νομισματική πολιτική της Φρανκφούρτης

Newsroom Κ, Αθήνα

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Buba) υπερασπίστηκαν χθες τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Φρανκφούρτης, παρά την άνοδο, πρόσφατα, του πληθωρισμού.

«Η άνοδος και η πτώση του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση δεν έχει σημασία αν είναι παροδική και δεν έχει επίπτωση στη μεσοπρόθεσμη διαμόρφωση της σταθερότητας των τιμών. Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η υποστηρικτική νομισματική πολιτική», δήλωσε χθες ο κ. Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ. Το θέμα του πληθωρισμού, ο οποίος ανήλθε τον Ιανουάριο στο 1,8% στο σύνολο της Ευρωζώνης, αποτελεί ήδη αντικείμενο αντιπαράθεσης στη γερμανική προεκλογική περίοδο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει επανειλημμένως ζητήσει από το φθινόπωρο και μετά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 1,9% στη Γερμανία.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή να διατηρεί τον ρυθμό του πληθωρισμού «κάτω αλλά κοντά στο 2%». «Η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη στη στρατηγική που ακολουθεί στη νομισματική πολιτική, δηλαδή θα παραβλέπει παροδικές μεταβολές στον πληθωρισμό και θα παραμείνει επικεντρωμένη στην υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού», εξήγησε ο κ. Πρατ. Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού κατά 40 μονάδες βάσης μέχρι τον Φεβρουάριο, άλλα και ότι στη συνέχεια θα υποχωρήσει η επίδραση.

Ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα προσέχει ιδιαίτερα μήπως η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού οδηγήσει σε αύξηση της τιμής αγαθών, υπηρεσιών και μισθών. Αναπάντεχη ήταν η υποστήριξη που προσέφερε στην ΕΚΤ ο κ. Γενς Ούλμπριχ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, ο οποίος είπε χθες πως δεν έχει έρθει η ώρα μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, δεδομένου πως ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X