ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

90'' of Europe: Η Ε.Ε. επικυρώνει CETA, ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ

Η επικαιρότητα της Ευρώπης σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικύρωσε τη  Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στον Καναδά (CETA), βάσει της οποίας καταργούνται οι δασμοί για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες. Προβλέπεται, επίσης, η στενή συνεργασία Ε.Ε. - Καναδά σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και υγειονομικά θέματα. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 408 ψήφοι υπέρ και 254 κατά της CETA. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σχολίασε πως «αυτή είναι η απάντηση στις πολιτικές Τραμπ. Αντί του προστατευτισμού, επιλέγουμε τη συνεργασία». Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν «παγώσει» οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Ε.Ε., η οποία είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα. 

Κομισιόν: H E.E. συμφωνεί στην αύξηση αμυντικών δαπανών του ΑΕΠ

Η ΕΕ συμφωνεί με τον προσδιορισμό των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών της ΕΕ, που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, στο 2% του ΑΕΠ ετησίως, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως η ΕΕ αναγνωρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα. Ο κ. Σχοινάς προσέθεσε πως το θέμα αποσαφηνίστηκε στη «σημαντική συμφωνία» που υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, τον περασμένo Ιούλιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, για πρώτη φορά υιοθέτησε τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες για τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι και μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Συλικιώτης: Να στηρίξουμε έμπρακτα τους πρόσφυγες

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, παραχώρησε ως Αντιπρόεδρος εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, δημοσιογραφική διάσκεψη για το προσφυγικό πρόβλημα και την επιτακτική ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων. Με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ στην Μάλτα για το μεταναστευτικό, ο κος Συλικιώτης εξέφρασε την έντονη απογοήτευση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για την αποτυχία των ηγετών της Ένωσης να αναπτύξουν μια προσφυγική πολιτική στη βάση του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιδίωξη των ευρωπαίων ηγετών να εγκαθιδρύσουν συνεργασίες με τη Λιβύη και άλλα βορειοαφρικανικά κράτη ώστε να τα καταστούν συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες για να μην μπορούν να έλθουν στην ΕΕ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση