ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι μάθαμε στην ολομέλεια του ΕΚ: Ελλάδα, ΕΕ-Καναδάς και Τζάστιν Τριντό

Τα κυριότερα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα

Newsroom K

Αυτή την εβδομάδα η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά και μια ημέρα αργότερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, μίλησε στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο. Επίσης, η ολομέλεια ενέκρινε νέα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συζήτησε για το μέλλον της ΕΕ και υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η Ελλάδα και το πρόβλημα του χρέους βρέθηκαν και πάλι στην ατζέντα της ΕΕ εν αναμονή της επιστροφής των θεσμών και στο ΕΚ, η ολομέλεια συζήτησε στις 14 Φεβρουαρίου την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Μετά από 5 χρόνια διαπραγματεύσεων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά (CETA).ενώ μια ημέρα αργότερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μίλησε στην ολομέλεια, λέγοντας ότι «με τη CETA, έχουμε χτίσει μαζί κάτι σημαντικό. Ειδικά αυτή τη στιγμή, στην δική σας ήπειρο και στη δική μου». Η Ευρώπη είπε, είναι «βασικός παίκτης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά ως διεθνής κοινότητα».

«Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί παραβιάζοντας την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, απορρίπτοντας οτιδήποτε διαφορετικό, περιορίζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα, κατασκευάζοντας τείχη και εθνικισμό. Έτσι, δημιουργούμε καινούρια προβλήματα», είπε ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου. Ο κ. Βαν ντερ Μπέλεν, στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό επέλεξε να επισκεφτεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Την Πέμπτη η ολομέλεια υπερψήφισε νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών από τους «ξένους μαχητές» που ταξιδεύουν από και προς εμπόλεμες ζώνες με τρομοκρατικούς σκοπούς και τους «μοναχικούς λύκους» που σχεδιάζουν μόνοι τους τις επιθέσεις. Την ίδια μέρα οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την επιβολή ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ για τη διασταύρωση των στοιχείων όλων όσων μπαίνουν ή βγαίνουν από την Ένωση με τις βάσεις δεδομένων απολεσθέντων ή κλαπέντων ταξιδιωτκών εγγράφων.

Την Τετάρτη η ολομέλεια ψήφισε τη μείωση των ρύπων μέσω της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα (σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων της ΕΕ). Οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρόταση της Επιτροπής για μείωση του αριθμού των διαθέσιμων προς δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών κατά 2,2% ετησίως, καθώς και το διπλασιασμό του ποσοστού εισαγωγής για το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς, κάτι που θα οδηγήσει στην απορρόφηση των περίσσιων δικαιωμάτων.

Τις θέσεις του ΕΚ για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ένωσης και την καλύτερη στήριξη των κρατών μελών της ζώνης ευρώ σε περίπτωση νέας οικονομικών κρίσης, ψήφισε την Πέμπτη η ολομέλεια με τρείς εκθέσεις πάνω στα ζητήματα αυτά.

Επίσης, το ΕΚ ζήτησε με ψήφισμά του νομοθεσία για τη ρύθμιση των νομικών και ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν από τη νέα εποχή που ανοίγεται καθώς πολλαπλασιάζονται τα ρομπότ και άλλα αυτόνομα και "σκεπτόμενα" μηχανήματα, ακόμα και αυτοκίνητα, στην καθημερινή μας ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X