ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
 

Κομισιόν: Άνιση η πρόοδος προς την ισότητα των δύο φύλων στην ΕΕ

Οι γυναίκες κερδίζουν 16,3% λιγότερο από τους άνδρες σε όλη την Ευρώπη

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Μια νέα έκθεση σχετικά με την ισότητα ανδρών και γυναικών δημοσιεύει σήμερα η Κομισιόν με την αφορμή της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας η οποία δείχνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές, οι δράσεις και οι δυνατότητες χρηματοδότησης, υποστηρίζουν μια αισθητή, αλλά άνιση πρόοδο επί του θέματος στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Εξήντα χρόνια πριν, η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ενσωματώθηκε στη Συνθήκη της Ρώμης ως μια από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα, αναφέρει η Κομισιόν, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ωστόσο, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει, με τις γυναίκες να εξακολουθούν να κερδίζουν 16,3% λιγότερο από τους άνδρες σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια "γυάλινη οροφή" στον δρόμο προς ηγετικές θέσεις, ακόμη και αν η ίδια η Κομισιόν είναι σε καλό δρόμο για προς τον στόχο του 40% γυναικείας εκπροσώπησης στις ανώτερες και μεσαίες διευθυντικές θέσεις το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση το ποσοστό ανεργίας των γυναικών παραμένει πολύ υψηλό σε χώρες της νότιας Ευρώπης, ιδίως, σε σύγκριση με το ποσοστό ανεργίας των ανδρών. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 40% λιγότερα από τους άνδρες κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις συντάξεις είναι σταθερό στο 38%.

Με αυτό το ρυθμό μεταβολής, η Κομισιόν εξηγεί ότι θα χρειαστεί ένας αιώνας για να κλείσει το συνολικό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Η λεγόμενη γυάλινη οροφή εξακολουθεί να υφίσταται στην πρόσβαση σε ανώτερα κλιμάκια και μόνο τέσσερις χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία και Σουηδία) έχουν τουλάχιστον 30% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων εταιρειών.

Οι γυναίκες εξακολουθούν όμως να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική. Σε οκτώ χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία) οι γυναίκες αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 20% των μελών της.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε σχετικά πως "h Ευρώπη είναι πρωτοπόρος της ισότητας των φύλων και αυτό είναι κάτι που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι Είτε πρόκειται για απασχόληση και την εργασία, την επαγγελματική κατάρτιση, την κοινωνική ασφάλιση ή την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Αυτός είναι ο νόμος".

Σημειώνει δε πως είναι περήφανος που δύο χρόνια μετά "έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο στην επίτευξη του στόχο του 40%, αν όμως η μισαλλοδοξίας και ο σοβινισμό να πολλαπλασιάζονται εντός ή εκτός των συνόρων μας, πρέπει να σπρώξουμε δύο φορές πιο σκληρά με έναν απλό και σαφώς ευρωπαϊκό μήνυμα: η ισότητα των φύλων δεν είναι ένας φιλόδοξο στόχος αυτό είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση