ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Συλικιώτης: Φαινόμενα ενδεχόμενης διαπλοκής πρώην Επιτρόπων

Δηλώσεις Ευρωβουλευτή για σκάνδαλο εργοδότησης του Μπαρόσσο από Goldman Sachs

Newsroom K

«Οι διατάξεις της Συνθήκης και ο κώδικας συμπεριφοράς των Επιτρόπων ορίζουν πρότυπα δεοντολογίας για την Επιτροπή τα οποία είναι σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις και αυστηρότερα από τους κανόνες που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η ad hoc επιτροπή δεοντολογίας, που συστάθηκε με την απόφαση της Επιτροπής της 21ης Οκτωβρίου 2003, καλείται να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις δραστηριότητες που κοινοποιούνται από πρώην Επιτρόπους οι οποίες άπτονται των αρμοδιοτήτων τους κατά τη διάρκεια της 18μηνης περιόδου που προβλέπεται στον κώδικα συμπεριφοράς των Επιτρόπων.

Στις 23 Νοεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος Juncker ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόθεση της Επιτροπής να καταστήσει αυστηρότερο τον κώδικα συμπεριφοράς των Επιτρόπων, επεκτείνοντας την περίοδο «αναμονής» από τους 18 μήνες, όπως είναι σήμερα, στα δύο έτη για τους Επιτρόπους και στα τρία έτη για τον Πρόεδρο της Επιτροπής.»

Αυτά απάντησε η Επιτροπή σε ερώτηση που απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης αναφορικά με το σκάνδαλο εργοδότησης του πρώην προέδρου της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόσσο από την Goldman Sachs και της συμμετοχής της πρώην Επιτρόπου Νέελι Κρόες σε offshore εταιρία κατά τη διάρκεια της θητείας της. Ο κύριος Συλικιώτης είχε ρωτήσει συγκεκριμένα την Επιτροπή: «τί μέτρα προτίθεται να πάρει εν όψει του σκανδάλου, και πώς προτίθεται να διασφαλίσει την αποτροπή της διαπλοκής πρώην Επιτρόπων ή Επιτρόπων εν υπηρεσία με μεγάλες πολυεθνικές;»

Από την απάντηση φαίνεται ξεκάθαρα αφενός πως και η ίδια η Επιτροπή δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην εξόφθαλμη επιρροή πολυεθνικών εταιριών στις αποφάσεις της. Η απάντηση της αποτελεί έμμεση παραδοχή από την Επιτροπή ενδεχόμενης διαπλοκής πρώην Επιτρόπων. Απο την άλλη όμως επιμένει να συνεχίζει στις ίδιες πρακτικές. Μέλη της σημερινής Επιτροπής εξακολουθούν να έχουν σύγκρουση συμφερόντων αφού μέλη των οικογενειών τους παραμένουν ακόμα μεγαλομέτοχοι εταιριών που έχουν να κάνουν με το πορτοφόλιο τους.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X