ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Κ. Μαυρίδης: Πως προκαλούμε κόστος στην Τουρκία ανταμείβοντας την;

Δηλώσεις ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη για την κατοχή ευρωπαϊκού κυπριακού εδάφους

Newsroom K

Η στρατηγική μας επικεντρώνεται στην πρόκληση κόστους στην Τουρκία για κατοχή ευρωπαϊκού κυπριακού εδάφους, που προσδιορίζει και την Ευρωπαϊκή μας πολιτική, τόνισε ο ευρωβουλευτής ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης. Αυτά, πρόσθεσε, ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα δεσμεύσεων και του σημερινού Προέδρου.

Στην εκτενή αναφορά του, ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας (Μάρτιο 2016) οι επικεφαλείς των κρατών-μελών, περιλαμβανομένου του Ν. Αναστασιάδη, “σημείωσαν με ικανοποίηση τις εργασίες για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης” με την Τουρκία. Μελέτη της Κομισιόν τεκμηριώνει πόσο περισσότερο θα επωφεληθεί οικονομικά η Τουρκία, οι εργασίες προχωρούν και η Τουρκία δηλώνει ενθουσιασμένη με το ενδεχόμενο».

Όπως εξήγησε «η πρόκληση κόστους στην Τουρκία μπορούσε να’ ναι κοινή θεμελιακή θέση όλων μας, Κυβέρνησης, Επιτρόπου και ευρωβουλευτών, αλλά μόνο ο Πρόεδρος/Κυβέρνηση μπορούν να σταματήσουν την διαδικασία αναβάθμισης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δυστυχώς, είναι φορές που η στάση της Κυβέρνησης εμφανίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «κρατίδιο», ως να μην είμαστε ισότιμο κράτος-μέλος των 27. Στην ορθολογιστική κριτική για να εξηγήσουν πως προκαλείται κόστος στην Τουρκία όταν επιτρέπουμε την προώθηση αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, επικρατεί επίσημη σιωπή. Σχολιάζουν άσχετοι, αναρμόδιοι ή το χειρότερο, οι «στρατευμένοι» με ανοησίες και υβρεολόγιο».

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε ότι για 4 χρόνια, η πολιτική του Προέδρου ήταν άλλη από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. «Ξεκίνησε με ζιβανίες και λοκμάδες με εξύμνηση του Ακκιντζί και για εκ των προτέρων «κοινό όραμα» μαζί του. Είχαμε τα δείπνα που κατέληγαν σε ανατροπή των δεσμεύσεων της τουρκικής πλευράς. Μέχρι την Τουρκία του Ερντογάν πίστωνε για «θετική ρητορική» για λύση του Κυπριακού! Ας ονομάσουν την πολιτική τους όπως θέλουν»

Πάντως, συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής, η πολιτική ως τώρα και ιδιαίτερα με την Τελωνειακή Ένωση, αξιολογείται ως ανταμοιβή και όχι πρόκληση κόστους στην Τουρκία. «Παρεμπιπτόντως, ο σχεδιασμός της Κομισιόν για αναβάθμιση της Τουρκίας, περιλαμβάνει τον ενεργειακό τομέα, που είναι ήδη παγωμένο τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο από προηγούμενη Κυβέρνηση. Και σε αυτό επικρατεί σιωπή!»

Επίσης, ο κ. Μαυρίδης τονίζει ότι, «ο Άιντα μαζί με ορισμένους στην E.E. θεωρούν ότι το ελεύθερο εμπόριο μέσω αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας θα ικανοποιήσει σημαντικό μέρος του τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερις ελευθερίες στην Κύπρο (μέσω λύσης), ιδιαίτερα την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών. Μόνο που η Τουρκία αρνείται για χρόνια να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία όπως δεσμεύτηκε βάσει της υφιστάμενης βασικής Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Μια «ομαλοποίηση» μέσω ελεύθερου εμπορίου της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία θα έπρεπε να ενθουσιάσει (εκτός από την Τουρκία) και εκείνους στις ελεύθερες περιοχές που διακήρυτταν ότι μέσω λύσης-διάλυσης θα καταχτούσαν οι Κύπριοι επιχειρηματίες την Τουρκία! Υπήρξε και σχετικό βίντεο που εξηγούσε πώς θα γινόμασταν … πάμπλουτοι».

Κύριο πρόβλημα για την Κύπρο είναι η τουρκική κατοχή, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη. «Όχι οι εμπορικές σχέσεις. Για αυτό, όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, φανερώνουν ότι το νεοσουλτανικό καθεστώς συντρίβει κάθε φιλειρηνική και συνετή φωνή εντός Τουρκίας. Αυτή είναι η Τουρκία. Θεωρίες για το επιχειρηματικό μας δαιμόνιο που θα καταχτούσε … την Άγκυρα ή πως μέσω της αλληλεγγύης των εργατών θα απελευθερωθούμε από την κατοχή, είναι για όσους πιστεύουν στα παραμύθια».

Αναφορικά με την έξοδο τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο σχολίασε ο ευρωβουλευτής ότι,«πρόκειται για ανόητες θεωρίες που ανακυκλώνονται στις ελεύθερες περιοχές από όσους έμειναν δογματικά προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες θεωρίες, είτε έτσι έμαθαν στα χρηματοδοτούμενα σεμινάρια Μη-Κυβερνητικών-Οργανισμών συγκαλυμμένα με τον μανδύα της επαναπροσέγγισης και συμφιλίωσης. Ειδικά, όσοι πιστεύουν ότι θα καταχτήσουμε την Τουρκία μέσω των επιχειρήσεων μας, πρέπει να’ ναι ενθουσιασμένοι –και αυτοί- με το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας που πρέπει να το στηρίξουν πριν χαθεί η ευκαιρία...».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής υπέδειξε ότι η πολιτική πρόκλησης κόστους, η προώθηση της ενεργειακής πολιτικής και άλλα τέτοια, θα επανέλθουν στο προσκήνιο όταν θα αναλάβουν οι επαγγελματίες επικοινωνιολόγοι ενόψει προεδρικών. Απλά, δεν μπορεί να εφαρμόσουν τέτοιες πολιτικές, όσοι ξέρουμε ότι δεν τις υιοθετούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X