ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλικιώτης: Η ΕΕ να δράσει για αποτροπή της κατεδάφισης Khan Al-Ahmar

Κάλεσε την Μογκερίνι να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να προστατεύσει τους Βεδουίνους

Newsroom K

Η Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη κάλεσε την ΕΕ να δράσει άμεσα και αποφασιστικά ώστε να αποτρέψει την κατεδάφιση του χωριού Khan Al-Ahmar στη Δ.Όχθη της Παλαιστίνης, όπου διαμένει κοινότητα Βεδουίνων προσφύγων. Με επιστολή που απέστειλε ο κος Συλικιώτης, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας, κάλεσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να προστατεύσει την κοινότητα των Βεδουίνων.

Σε γραπτή του δήλωση ο κος Συλικιώτης τονίζει πως η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα για να εξασφαλίσει ότι τα σπίτια της κοινότητας των Βεδουίνων θα προστατευτούν. Όπως εξήγησε η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου είχε επισκεφθεί το χωριό Khan Al-Ahmar, και γνώρισε την κοινότητα των Βεδουίνων, η οποία αποτελείται από 140 άτομα, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είναι παιδιά. Η κοινότητα, όπως επισήμανε, ήδη ζει σε επισφαλείς απάνθρωπες συνθήκες. Λόγω δε της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΕΚ, οι ισραηλινές αρχές είχαν αναβάλει την κατεδάφιση, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει τέλη Φεβρουαρίου.

Ωστόσο το χωριό Khan al-Ahmar, στο οποίο διαμένει η κοινότητα των Βεδουίνων προορίζεται για παράνομη επέκταση των ισραηλινών εποικισμών. Γι’ αυτό οι ισραηλινές αρχές την περασμένη Κυριακή απέστειλαν τελεσίγραφο στην κοινότητα των Βεδουίνων πως εάν εντός 7 ημερών δεν κατεδαφίσουν τα σπίτια τους θα τους τα καταστρέψουν.

Ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως οι εντολές κατεδάφισης που έδωσε το Ισραήλ έχουν ως μοναδικό στόχο την επέκταση των εποικισμών και την διαίρεση της Δ. Όχθης, και αποτελούν μέρος της πολιτικής προσάρτηση που εφαρμόζει το Ισραήλ.

Η ΕΕ έχει δηλώσει επανειλημμένα τη στήριξη της στη λύση των δύο κρατών. Έχουμε επίσης επαναλάβει πολλές φορές πως πρέπει να τερματιστεί άμεσα η επέκταση των εποικισμών καθώς είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και πως αποτελούν εμπόδιο για την επικράτηση της ειρήνης και την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών. Απαιτείται λοιπόν η ΕΕ να δράσει αποφασιστικά και να υπερασπιστεί τις θέσεις αυτές, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο κος Συλικιώτης. Επίσης, όπως επισήμανε, η βίαιη μετακίνηση των ανθρώπων αποτελεί σοβαρή παραβίαση της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη εξέφρασε επίσης τη λύπη για την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να προχωρήσει στην προετοιμασία του Συμβουλίου Σύνδεσης με το Ισραήλ.

Η ΕΕ πρέπει να είναι συνεπής στις αρχές που διακηρύττει. Δεν μπορεί να προχωρήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ όσο το Ισραήλ συνεχίζει να επεκτείνει τους εποικισμούς, να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόνισε ο κ Συλικιώτης. Εάν το Ισραήλ επιθυμεί να είναι μια δημοκρατική χώρα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη καθώς και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, κατέληξε.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2016 έγιναν οι πιο πολλές κατεδαφίσεις από το Ισραήλ. Το 2017 δε οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη κατεδαφιστεί 172 παλαιστινιακές δομές στην περιοχή Γ και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 289 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και ακόμη 4.000 έχουν επηρεαστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση