ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:04
 

Όρους βάζει η Γερμανία για συγκεντρώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Η Γερμανία απαιτεί να μην μεταφέρονται εσωτουρκικές αντιπαραθέσεις στις συγκεντρώσεις

Newsroom K

Σε αντίθεση με δηλώσεις Γερμανών υπουργών που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν προεκλογικές εκδηλώσεις Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχεδόν απέκλεισε αυτή την επιλογή.

Στο σημερινό μπρίφινγκ ο Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο δεν πρόκειται να απαγορεύσει την παρουσία Τούρκων πολιτικών σε προεκλογικές εκδηλώσεις στη Γερμανία υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταφέρονται εσωτουρκικές αντιπαραθέσεις και ότι θα υπάρχει προηγουμένως ενημέρωση για το ποιος σκοπεύει να έρθει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ήδη έχει σταλεί από την Άγκυρα ένας κατάλογος ονομάτων βουλευτών και υπουργών που θα συμμετέχουν το επόμενο διάστημα σε προεκλογικές εκδηλώσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Σε αυτή τη λίστα δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Σέφερ-Ζάιμπερτ προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία

Πάντως, οι εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών τις τελευταίες ημέρες πληρούν, σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, τα κριτήρια που θέτει η γερμανική κυβέρνηση. Όπως διαβεβαίωσε στη συνέχεια, αν και δεν έχει παρθεί ακόμη η οριστική απόφαση, το Βερολίνο δεν έχει σκοπό να απαγορεύσει να στηθούν κάλπες στη Γερμανία για τη συμμετοχή των Τούρκων υπηκόων στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία;

Σε ό,τι αφορά το αίτημα που διατυπώνεται όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων στο εξωτερικό ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ κρίνει πως για αυτό το θέμα δεν είναι αρμόδιοι ούτε η Κομισιόν και ούτε κάποιος άλλος ευρωπαϊκός θεσμός. Αρμόδια είναι τα κράτη μέλη τα οποία κρίνουν με βάση το σύνταγμα και τους νόμους τους.

Αναφερόμενος στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Άμστερνταμ-Άγκυρας ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να σχολιάσει τις ολλανδικές αποφάσεις για την απαγόρευση εισόδου Τούρκων υπουργών. Ενώ όπως μεταδίδει η DW χαρακτήρισε «ανάρμοστες» και «υπερβολικές» τουρκικές παρομοιώσεις της Ολλανδίας και του ολλανδικού λαού με τον εθνικοσιαλισμό ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας.

Χαν-Μονγκερίνι στηρίζουν Ολλανδία κατά Τουρκίας

Στήριξη στην Ολλανδία σχετικά με την αντιπαράθεσή της με την Τουρκία προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της απόφασης της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε δύο τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο επίτροπος αρμόδιος για διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν και η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι σημειώνουν ότι οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση πολιτικών συγκεντρώσεων στο έδαφος ενός κράτους-μέλους αφορούν αμιγώς την εν λόγω χώρα – ουσιαστικά δικαιολογώντας τη στάση της Χάγης.

Μάλιστα, οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης στην Τουρκία και καλούν την Άγκυρα να αποφύγει «υπερβολικές δηλώσεις και ενέργειες» που μπορεί να «επιδεινώσουν περαιτέρω» την κατάσταση.

Ο κ. Χαν και η κ. Μογκερίνι αναφέρουν ότι αυτό που προέχει είναι να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ολλανδία και Τουρκία και επισημαίνουν την ανάγκη για «ανοιχτές και απευθείας» διμερείς επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες.
Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ο έντονος διάλογος βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατιών μας, όπως άλλωστε και ο αμοιβαίος σεβασμός», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, στην οποία ανήκουν τόσο η Τουρκία όσο και η Ολλανδία.

«Θα ενθάρρυνα όλους τους Συμμάχους να επιδείξουν αμοιβαίο σεβασμό, να παραμείνουν ήρεμοι και να έχουν μια μετρημένη προσέγγιση προκειμένου να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και στελέχη της κυβέρνησής του έχουν ζητήσει κυρώσεις σε βάρος της Ολλανδίας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει επιδώσει δύο ρηματικές διακοινώσεις διαμαρτυρίας στον επιτετραμμένο της ολλανδικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Η Τουρκία «θα επιβάλει οπωσδήποτε κυρώσεις» σε βάρος της Ολλανδίας, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Χάγη από την πλευρά της προειδοποιεί, με ταξιδιωτική σύσταση, τους πολίτες της να που βρίσκονται στην Τουρκία να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και τις πολυσύχναστες τοποθεσίες.

Το ολλανδικό ΥΠΕΞ σημειώνει τις «διπλωματικές εντάσεις» που υπάρχουν στη σχέση με την Τουρκία, και καλεί τους ολλανδούς πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση σε ολόκληρη την τουρκική επικράτεια.

Πυρά Ε.Ε. και για τη συνταγματική αναθεώρηση

Χαν και Μογκερίνι, που είναι αρμόδιοι για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα υποψήφια μέλη, εκφράζουν προβληματισμό και για τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης που δίνουν ευρείες εκτελεστικές αρμοδιότητες στον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επισημαίνουν ότι η έως τώρα εξέταση των αλλαγών από την αρμόδια Επιτροπή της Βενετίας έχει εγείρει «σοβαρές ανησυχίες» για «υπερβολική συγκέντρωση» εξουσιών στον προεδρικό θώκο, με «σοβαρή επίδραση» στις πολιτικές ισορροπίες και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η εφαρμογή των συνταγματικών αλλαγών θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρουν, με γνώμονα τις υποχρεώσεις που έχει η Άγκυρα ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση