ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κ. Μαυρίδης: Τρόποι να επωφεληθεί και η Κύπρος από τον Γιούνκερ

Ο ευρωβουλευτής παράθεσε προτάσεις που στοχεύουν στην αξιοποίηση του Ταμείου

Newsroom K

Σε παρέμβασή του σε κοινή συνεδρία των δύο Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (γνωστό ως Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ), ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ,S&D), τόνισε ότι η κριτική στο Σχέδιο Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) δεν σημαίνει αντίθεση στο Σχέδιο, εφόσον η κριτική γίνεται με εποικοδομητικό τρόπο και σκοπό να βελτιωθεί η εφαρμογή του. Στη συνέχεια, παράθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην ουσιαστικότερη αξιοποίηση του Ταμείου.

α) Να περιλαμβάνει διασυνοριακή συνεργασία με τρίτα κράτη εκτός ΕΕ (π.χ. Αίγυπτος, Ισραήλ)
β) Να χρηματοδοτείται με φρέσκο χρήμα και όχι από τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά προγράμματα/Ταμεία
γ) Να μην αντικαθιστά άλλα ευρωπαϊκά ταμεία Περιφερειακής Πολιτικής

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης επικεντρώθηκε στο εξής:

Αρχικά όταν λειτούργησε το Σχέδιο, “υπήρχε προσδοκία ότι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα επωφελούνταν συγκριτικά περιοχές και κράτη που πλήγηκαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Κοιτάζοντας τη γεωγραφική κατανομή (των έργων που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση), νομίζω ότι επιβεβαιώνει πως το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαμε αρχικώς.

Και θα κλείσω με ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Συμμερίζομαι την άποψη ότι το προφίλ μιας χώρας (country profile) και το προφίλ ενός έργου (project profile) είναι δύο στοιχεία που δυνατόν να διαφοροποιούνται τόσο πολύ που να καθιστούν ένα έργο αποδεκτό ή το ίδιο έργο μη-αποδεκτό.

Είναι για αυτό που επιμένουμε ότι για μικρά κράτη-μέλη όπως και η Κύπρος, πρέπει να βρούμε τους τρόπους και ένας τέτοιος είναι η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων με επιδοτήσεις (blending of EFSI) ώστε έργα σε μικρά κράτη με πολύ ψηλό προφίλ κινδύνου να μην αποκλείονται μεροληπτικά επειδή πρόκειται για έργα που σε άλλα κράτη θα γίνονταν αποδεκτά. Αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό και είμαι σίγουρος ότι το συμμερίζονται και πάρα πολλοί συνάδελφοί μου.”

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση