ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρή διαπραγμάτευση για ένα δύσκολο «διαζύγιο»

Η Βρετανία θέλει να διατηρήσει τα προνόμια στην αγορά, κάτι που αποκλείουν οι Βρυξέλλες

Newsroom K

Εννέα μήνες έχουν περάσει από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, το οποίο σηματοδότησε το πριν και το μετά της πορείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Σε ποσοστό 52% οι Βρετανοί και οι Βρετανίδες αποφάσισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit). Ηταν το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσει μια σχοινοτενής διαδικασία ώστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να γίνει πραγματικότητα. Για να δούμε, όμως, τι έπεται.

1. Τι σημαίνει Βrexit;

Το 1973 εντάχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε., η οποία έκτοτε εξελίχθηκε σε μια ενιαία αγορά 28 κρατών-μελών με 500 εκατ. καταναλωτές. Οι Βρετανοί τη θεωρούν υπερβολικά γραφειοκρατική, κάτι πολύ μακρινό γι’ αυτούς, δαπανηρή και εμπόδιο στον έλεγχο της μετανάστευσης.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας αφορά την έξοδο μιας χώρας από την Ε.Ε., έχει 260 λέξεις μόνον και λέει ότι σε δύο χρόνια γίνονται οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της χώρας με την Ε.Ε. Αφ ης στιγμής τεθεί σε ισχύ το άρθρο, δεν ακυρώνεται. Διπλωμάτες, που συμμετείχαν στην κατάρτιση της Συνθήκης, θεωρούν πως υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει μια χώρα γνώμη.

2. Πότε θα το ενεργοποιήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι;

Αφότου έλαβε την έγκριση από το Κοινοβούλιο, πρόθεσή της είναι να το πράξει προς τα τέλη του μήνα. Ενδεχομένως να περιμένει να περάσει η 25η Μαρτίου, οπότε και θα εορταστεί η 60ή επέτειος της ίδρυσης της Ε.Ε.

3. Πόσο γρήγορα ξεκινούν οι συνομιλίες;

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλώνει πως με την ενεργοποίηση του άρθρου 50, η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί σε 48 ώρες. Μετά, πιθανώς θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δώσουν στον αρμόδιο διαπραγματευτή της Ε.Ε., τον Μισέλ Μπαρνιέ. Πιθανολογείται ότι λόγω των γαλλικών προεδρικών εκλογών όλα μετατίθενται μετά τον Mάιο.

4. Τι επιδιώκει η Μέι;

Σίγουρα προσβλέπει στην καλύτερη δυνατή εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., έχοντας παράλληλα ελευθερία κινήσεων για διμερείς συμφωνίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ.

5. Τι επιδιώκει η Ε.Ε.;

Το βέβαιον είναι πως δεν θέλει η Βρετανία να διατηρήσει τα προνόμια της πρόσβασης στην ενιαία αγορά χωρίς τις απορρέουσες υποχρεώσεις. Κάτι τέτοιο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου να επιδιώξουν να αποχωρήσουν και άλλες χώρες-μέλη. Ορισμένες χώρες θα ζητήσουν από το Λονδίνο να εγγυηθεί τα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών τους που ζουν στη Βρετανία – κάτι αντίστοιχο θα κάνει και το Λονδίνο.

6. Υπάρχει κόστος;

Ο Μπαρνιέ απαντά καταφατικά. Θέλει οι Βρετανοί να καλύψουν δεσμεύσεις τους έναντι του προϋπολογισμού της Ε.Ε., συνταξιοδοτικές εισφορές για Βρετανούς που εργάζονται στα όργανα της Ε.Ε., εγγυήσεις επί δανείων, όπως εκείνα που δόθηκαν για τη διάσωση της Ιρλανδίας, και συμμετοχή σε εκκρεμή έργα υποδομής. Το ποσόν ίσως να υπερβαίνει τα 60 δισ. ευρώ, αν και η Τερέζα Μέι διεμήνυσε πως δεν χρηματοδοτεί έργα που εγκαινιάστηκαν μετά τον Νοέμβριο του 2016. Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, εντούτοις, ίσως συγκατατεθεί σε κάποια εισφορά, ώστε να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ε.Ε.

7. Tι προβλέπεται, εάν δεν επέλθει συμφωνία;

Η Βρετανία θα αποχωρήσει, ανεξαρτήτως νέας συμφωνίας. Ισως αποφανθούν τα διεθνή δικαστήρια, και το εμπόριο Βρετανίας - Ε.Ε. πλέον θα υπάγεται σε καθεστώς δασμών, όπως προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

8. Τι θα εξομάλυνε την «προσγείωση» στα νέα δεδομένα;

Μια μεταβατική περίοδος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν χρόνο να προσαρμοστούν στους όποιους νέους κανόνες. Κύριο μέλημα της Τερέζα Μέι θα έπρεπε να ήταν να επιτύχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες προτού αρχίσουν, λόγου χάριν, οι τράπεζες να εγκαταλείπουν το Λονδίνο, αναζητώντας στέγη σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

9. Εντέλει, η Τερέζα Μέι έχει κάποιον «κρυφό άσο» στο μανίκι της;

Διατείνεται πως θα είχε οικονομική λογική να συνάψει η Ε.Ε. συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Βρετανία, η οποία κάνει μεγάλες εισαγωγές από την ηπειρωτική Ευρώπη. Προειδοποιεί, επίσης, ότι η Βρετανία θα μπορούσε
να παράσχει λιγότερη ασφάλεια στην περιφέρεια όπου βρίσκεται ή να μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο για τις επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X