ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

'Εκθεση Συλικιώτη για την αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής βοήθειας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «αρχή της κυριαρχίας των κρατών

Newsroom K

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Νεοκλής Συλικιώτης ανέλαβε την συγγραφή κοινοβουλευτικής έκθεσης σε συνεργασία με τον κύριο Σεμπάστιαν Κοπουλάντε (βουλευτή από την Ζάμπια) στα πλαίσια της συμμετοχής του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης χωρών της Αφρικής, Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) με την ΕΕ.

Το θέμα της κοινοβουλευτικής έκθεσης είναι η αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ στις χώρες ΑΚΕ. Χτές Πέμπτη, έγινε η πρώτη συζήτηση αναφορικά με το προσχέδιο της. O κύριος Συλικιώτης, απαρίθμησε τις προτεραιότητες του αναφορικά με την έκθεση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «αρχή της κυριαρχίας των κρατών που λαμβάνουν αναπτυξιακή βοήθεια». Χρειάζεται να ξεπεραστούν τα μοντέλα ανάπτυξης που είναι δομημένα από την χώρα δωρητή χωρίς να δίνεται μεγάλη προσοχή στις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Επίσης ανάφερε «την ανάγκη να διασφαλίζεται η κυριαρχία στο νερό και την τροφή στις χώρες-λήπτες της αναπτυξιακής βοήθειας, και η ανάπτυξη των τομέων της εκπαίδευσης και της υγείας ως δημόσιες υπηρεσίες.» Ακόμα μια προτεραιότητα είναι η προσήλωση στην αύξηση του προϋπολογισμού του κάθε κράτους που προσφέρει αναπτυξιακή βοήθεια στο 0,7% του ΑΕΠ του. Αυτό αποτελεί και έναν από τους αναθεωρημένους στόχους της χιλιετίας. Τέλος, ο κύριος Συλικιώτης υπογράμμισε πως ιδιαίτερη σημασία έχουν «η καταπολέμηση της φτώχειας και η παροχή αναπτυξιακής βοήθειας ως χορηγίας και όχι ως δανείου. Πολιτικές οικονομικής χειραγώγησης των κρατών δεν ωφέλησαν πουθενά, και τα παραδείγματα είναι πολλά τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ». Συμπληρώνοντας πως το φαινόμενο της «διαχείρισης μεταναστευτικών ροών σε χώρες ΑΚΕ πρίν φτάσουν στην Ευρώπη μέσα απο συμφωνίες αναπτυξιακής βοήθειας πρέπει να εξαλειφθεί. Ως πολιτική ομάδα είχαμε καταδικάσει και την παρόμοια συμφωνία που έγινε μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας».

Ο κύριος Συλικιώτης έκλεισε την παρέμβαση του λέγοντας πως «επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας για μια παραγωγική συζήτηση και συνεργασία. Προσβλέπουμε επίσης και στη συζήτηση των τροπολογιών που θα κατατεθούν για την έκθεση τόσο με τον κύριο Κοπουλάντε, όσο και με τους συναδέλφους εδώ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X