ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:55
 

Η ΕΕ γιορτάζει τα 60α της γενέθλια αναζητώντας το φίλτρο της νεότητας

Οι 27 ηγέτες συγκεντρώνονται στην Αιώνια Πόλη για να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης

ΠΗΓΗ: skai.gr

Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, που έθεσε τη βάση για την ενιαία αγορά, οι 27 ηγέτες (πλην της Βρετανίας), συγκεντρώνονται στην Αιώνια Πόλη ώστε να συζητήσουν το μέλλον μίας Ένωσης που έχει χτυπηθεί από μπαράζ κρίσεων.

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έξοδο της Βρετανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής επετειακής Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, όπου οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα γιορτάσουν την 60η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης με την οποία ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η Σύνοδος λαμβάνει χώρα στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Λονδίνο – με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια – αλλά και υπό τη σκιά ενός μπαράζ κρίσεων που έχουν πλήξει την αξιοπιστία της Ένωσης τα τελευταία χρόνια, ανάμεσά τους η ευρω-κρίση, το προσφυγικό κύμα, το Brexit και ο εμφύλιος στην Ουκρανία.

Ανάμεσα στα υπό εξέταση σενάρια για το μέλλον της Ε.Ε., την ευρύτερη πολιτική αποδοχή φαίνεται πως συγκεντρώνει ένα μοντέλο πολλών ταχυτήτων, όπου ορισμένα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν την ενοποίησή τους ή να εφαρμόζουν μεταξύ τους κάποιες κοινές πρωτοβουλίες χωρίς να είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των υπολοίπων.

Πάρα ταύτα, ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν θα σημαίνει υποβάθμιση της ενότητας του μπλοκ σε επίπεδο «27», ενώ οι υπόλοιπες χώρες θα μπορούν στη συνέχεια να ενταχθούν στην «εμπροσθοφυλακή», εφόσον το επιθυμούν.

Το κείμενο της διακήρυξης της Ρώμης έχει σε μεγάλο βαθμό συμφωνηθεί από τις αρχές της εβδομάδας και, σύμφωνα με διαρροές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεσμεύσει τους 27 ηγέτες να να εργαστούν για μία «ασφαλή», «εύρωστη» και «κοινωνική» Ευρώπη, που θα έχει «ισχυρότερο ρόλο» στη διεθνή σκηνή.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα και η Πολωνία έθεσαν κάποια προσκόμματα.

Η Αθήνα επιδίωξε κάποια αναφορά των ηγετών σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου στην ελληνική εργασιακή νομοθεσία – αναφορά που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολιτικά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Η Πολωνία από την πλευρά της ζητούσε διαβεβαιώσεις σε τέσσερα ζητήματα, όπως η ενότητα της Ε.Ε. και η αναβάθμιση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων.

Καμία από τις δύο χώρες πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να ασκήσει βέτο στη διακήρυξη

Στην επιστολή που έστειλε την Πέμπτη στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καμία σαφή αναφορά σε βέτο. Εν τω μεταξύ, ο πολωνός πρόεδρος, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, διαβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία είναι δεσμευμένη στην Ε.Ε.

Το μέλλον

Η Σύνοδος της Ρώμης πάντως δεν είναι παρά τη αρχή της διαδρομής ώστε να αποφασιστεί το μέλλον της Ε.Ε., με διετή ορίζοντα, έως τις επόμενες ευρωεκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο 2019.

Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες η Κομισιόν θα εκδώσει πέντε θεματικές μελέτες (reflection papers) που θα αφορούν την ευρωζώνη, την κοινωνική διάσταση της Ε.Ε., το μέλλον της κοινοτικής Άμυνας, τη διαχείριση της παγκοσμιοποίησης και την οικονομική πορεία του μπλοκ. Παράλληλα, θα οργανώνονται εκδηλώσεις δημόσιου διαλόγου με συμμετοχή στελεχών της Κομισιόν.

Με βάση τις Συνόδους Κορυφής που θα μεσολαβήσουν και τον διάλογο που θα προκύψει, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα θέσει τις γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί η αναμόρφωση της Ε.Ε. στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, τον Σεπτέμβριο.

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στη τελευταία Σύνοδο των 27 ηγετών για το τρέχον έτος, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X