ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλικιώτης: H Αριστερά μπορεί να αντιπαλέψει τις πολιτικές λιτότητας

«Στην Κύπρο είδαμε την διάλυση της οικονομίας σε μια νύχτα μέσω του bail-in»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ αποκάλυψαν την πραγματική φύση αυτού του συστήματος εκμετάλλευσης. Το ευρώ και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) είναι μόνο κάποια από τα όργανα θεσμοθέτησης αυτών των πολιτικών, όπως και η οικονομική διακυβέρνηση η οποία είναι μέρος της δομής της ευρωζώνης.»

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων χτες το μέλος του ΠΓ και ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, σε ημερίδα στο Πόρτο. Την ημερίδα με τίτλο “Ευρώ και ΟΝΕ- Υπερασπίζοντας την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και κυριαρχία”, οργάνωνε το Πορτογαλικό ΚΚ σε συνεργασία με την ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ. Ανάμεσα στους ομιλητές βρίσκονταν μέλη της ηγεσίας του ΠΚΚ, μέλη της ηγεσίας της Κοκκινοπράσινης συμμαχίας Δανίας, και οικονομολόγοι, όπως ο Heiner Flassbeck.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κύριος Συλικιώτης ανάφερε πως «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που αντικατοπτρίζουν την αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή φύση της οικονομικής διακυβέρνησης. Στην Κύπρο είδαμε την διάλυση της οικονομίας του τόπου σε μια νύχτα μέσω του bail-in, και τον στραγγαλισμό της μέσω του μνημονίου. Μετά από 3 χρόνια μνημόνιο και το success story που προσπαθεί να παρουσιάσει η Τρόικα και η δεξιά κυβέρνηση του τόπου, σήμερα έχουμε 14,3% ανεργία (με 32,8% άνεργους νέους)και ένα στους 4 κύπριους να ζούν στο όριο της φτώχιας. Μετά το μνημόνιο η Κύπρος τελεί υπο επιτήρηση μέχρι το 2031 ή μέχρι να πληρώσει το 75% του χρέους στους δανειστές της.

Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες φορτώνουν στους ώμους των εργαζομένων ακόμα περισσότερο βάρος μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, τα κέρδη των οποίων καρπούνται πολυεθνικές εταιρίες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού. ‘Οχι μόνο χάνει το κράτος τα κέρδη που έφερνε το λιμάνι στα κρατικά ταμεία, τώρα ο κυπριακός λαός πρέπει να πληρώνει την εκμίσθωση χώρου και μηχανημάτων σε ανάδοχο» είπε ο κύριος Συλικιώτης.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως «Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία δεν είναι σε διαφορετική κατάσταση από την Κύπρο.Αυτό που χρειάζεται είναι μια δυνατή, οργανωμένη Αριστερά για να αντιπαλέψει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούνται. Κυρίως όμως να αντιπαλέψουν την αντιδημοκρατική, αντιλαϊκή δομή της ευρωζώνης.

Ως ΑΚΕΛ συμμετέχουμε σε αυτό τον αγώνα με την υπόλοιπη Αριστερά στην Ευρώπη για ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, και τη διασφάλιση του δημόσιου πλούτου, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, και μιας αξιοπρεπούς ζωής για τους λαούς μας.»

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X