ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Ποιες οι συνθήκες εργασίας στη βιομηχανία ρούχων;

Η αναζήτηση χαμηλότερων τιμών οδηγεί σε επικίνδυνες συνθήκες για τους υπαλλήλους

Newsroom K

Πριν από 4 χρόνια, κτίριο στο Μπαγκλαντές που στέγαζε εργαστήρια ρούχων κατέρρευσε σκοτώνοντας περισσότερους από 1.100 υπαλλήλους και τραυματίζοντας 2.500 άτομα. Τα ρούχα που παράγονταn εκεί ανήκαν σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες ένδυσης στην Ευρώπη. Τώρα, η επιτροπή Ανάπτυξης επιθυμεί να διασφαλίσει ότι τα ρούχα και τα υφάσματα που αγοράζουμε, δεν παράγονται με μεθόδους που έχουν αντίκτυπο στην ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Η παγκόσμια αγορά ένδυσης αποτελεί έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς τομείς με αξία σχεδόν 2,86 τρισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περισσότερα από 75 εκατομμύρια άτομα. Η Ασία που αποτελεί το 58,4% των παγκόσμιων εισαγωγών ένδυσης και υφασμάτων, αποτελεί πόλο έλξης εξαιτίας του χαμηλού κόστους παραγωγής των προϊόντων. Περισσότερο από το 70% των προϊόντων ένδυσης που εισάγονται στην ΕΕ, προέρχονται από την Ασία.

Ωστόσο, η συνεχής αναζήτηση χαμηλότερων τιμών και ταχύτερης παραγωγής πολλές φορές οδηγεί σε επικίνδυνες και σκληρές συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους.

Η κατάρρευση του κτηρίου Rana Plaza το 2013, οδήγησε στην αναζήτηση των συνθηκών εργασίας και έκτοτε έχουν ληφθεί πολλές πρωτοβουλίες, τόσο σε εθνικό όσο και σε εθελοντικό επίπεδο.

Στην έκθεση πρωτοβουλίας που υιοθέτησε η επιτροπή Ανάπτυξης του ΕΚ στις 21 Μαρτίου, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τη δημιουργία δεσμευτικού συστήματος από τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν τις παραγωγικές τους μονάδες σε τρίτες χώρες.

«Αν έχουμε ένα υποχρεωτικό πλαίσιο που να διευκρινίζει σαφώς τον τρόπο που πρέπει να ενεργούν οι επιχειρήσεις, Αν το αφήσουμε στην εθελοντική δέσμευση των επιχειρήσεων, τότε δεν θα δούμε ποτέ μια πραγματική δέσμευσή για σεβασμό των ανθρωπίνων, των εργασιακών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργατών», δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης Λόλα Σάντσεζ (Ισπανία, Ευρωπαϊκή Αριστερά)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση