ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΕΕ-27 πρέπει να ενδυναμωθεί, δηλώνει Ολλανδός αξιωματούχος

Την σημασία μιας ενωμένης Ευρώπης για την Κύπρο και Ολλανδία έκφρασε ο Plas

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Ευρώπη των “27” πρέπει να ενδυναμωθεί και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσφέροντας ασφάλεια, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών Thijs van der Plas.

Ο Ολλανδός επίσημος έδωσε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο για συμμετοχή σε εκδήλωση στη Λευκωσία, κατά την οποία Κύπριοι μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό έκθεσης για το μέλλον της ΕΕ - που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ολλανδίας - θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους για την Ευρώπη.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η ΕΕ έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις όταν έπρεπε, είπε ότι το ερώτημα αυτό τίθεται στο τραπέζι.

“Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η υλοποίηση όσων έχουμε αποφασίσει από κοινού. Ειδικά όσον αφορά τη μετανάστευση και τον έλεγχο των συνόρων, αλλά και για μια εσωτερική αγορά που να προσφέρει ευημερία και απασχόληση. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε απτά αποτελέσματα», είπε.

Για παράδειγμα, πρόσθεσε, μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη είναι σημαντική και για τις δύο χώρες μας, για την Ολλανδία και την Κύπρο, γιατί έτσι η ΕΕ θα μπορεί να ανταποκριθεί στις εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις για την ασφάλεια.

“Η συνεργασία αποτελεί κλειδί”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Ολλανδία είναι δεσμευμένη για συνεργασία με τους `27` αλλά σημείωσε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε μισές λύσεις ή δεσμεύσεις που υλοποιούνται με μισή καρδιά.

«Πρέπει να γίνουμε ισχυρότεροι ως `ΕΕ-27`, και να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας, φέρνοντας αποτελέσματα στον τομέα των θέσεων εργασίας και της ασφάλειας”, τόνισε.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε αρχικά ότι η Ολλανδία συγχαίρει τους δύο ηγέτες για τα “γενναία βήματα που έχουν ήδη κάνει και για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στη διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Εθνη”.

“Η Ολλανδία ελπίζει ότι η διαδικασία θα φέρει το αποτέλεσμα για το οποίο οι ηγέτες εργάζονται με τόση αφοσίωση, δηλαδή ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος που θα φέρει την ειρήνη και την ευημερία στους πολίτες του”, τόνισε.

Θα ήταν, συνέχισε, ένα παράδειγμα προς μίμηση για την περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο και θα έδινε ένα πολύ θετικό και σημαντικό μήνυμα σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου και του επιχειρηματικού τομέα.

Διαβεβαίωσε ότι η Ολλανδία είναι έτοιμη να συμβάλει και να βοηθήσει με την εφαρμογή τόσο του κοινοτικού κεκτημένου όσο και με
άλλα θέματα.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά της ΕΕ αλλά και κατά της Ολλανδίας, εξέφρασε λύπη για την στάση που τηρεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

“Λυπούμαστε για την επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει η Τουρκία έναντι των χωρών της ΕΕ και η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι εντελώς εκτός πλαισίων. Παρ `όλα αυτά, ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί”, είπε.

Θα πρέπει να δούμε, πρόσθεσε, πώς θα εξελιχθεί η Τουρκία στους προσεχείς μήνες και χρόνια.

“Οι καλές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις δύο πλευρές”, υπογράμμισε.

Κληθείς να αξιολογήσει τις διμερείς σχέσεις της Ολλανδίας με την Κύπρο και τη συνεργασία τους σε επίπεδο ΕΕ, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι στενές και αναπτύσσονται συνεχώς.

Σημείωσε ότι ο αριθμός των Κυπρίων που σπουδάζουν στην Ολλανδία έχει αυξητική τάση και σήμερα φθάνει τους 200 τον χρόνο.
Υπενθύμισε ότι μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, το τερματικό VTTI κατασκευάστηκε από ολλανδική εταιρεία.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η Ολλανδία στηρίζει τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Κύπρο πχ μέσω οικονομικής ενίσχυσης προς την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και προς δικοινοτικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Φυσικά, είπε, υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στον τουρισμό από την Ολλανδία και στην επιχειρηματικότητα που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

“Ο αριθμός των Ολλανδών τουριστών που φθάνουν στην Κύπρο είναι σταθερός και φαίνεται ότι υπάρχουν ευκαιρίες για αύξηση του αριθμού λόγω και των αεροπορικών πτήσεων με το Άμστερνταμ που επανήρχισαν το 2016” είπε.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, είπε ότι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι δραστηριότητες ολλανδικών εταιρειών με την Κύπρο είχαν μειωθεί αλλά τώρα υπάρχει μια βελτιωτική τάση και πρόσθεσε ότι η Πρεσβεία της Ολλανδίας στη Λευκωσία στηρίζει ενεργά Ολλανδούς επιχειρηματίες που αναζητούν ευκαιρίες στο νησί.

Καταλήγοντας, είπε ότι προσμένει σε μια στενή συνεργασία με την Κύπρο σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit”

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση