ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συλικιώτης: Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει έμπρακτα τα νησιά

Για τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα νησιά αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

"Η οικονομική κρίση έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ. Οι ανισότητες αυξάνονται συνεχώς. Ωστόσο οι νησιώτικες περιοχές που έκτοτε αντιμετώπιζαν περισσότερες δυσκολίες και προβλήματα, έχουν πληγεί περισσότερο από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας και βρίσκονται σήμερα σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση. Είναι λοιπόν σημαντικό η ΕΕ να ενισχύσει την στήριξη προς τις νησιωτικές κοινότητες και να διασφαλίζει πως θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες τους στις πολιτικές που προωθούνται."

Αυτά τόνισε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Ν. Συλικιώτης, στον χαιρετισμό που απεύθυνε σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Έξυπνων Νησιών. Η εκδήλωση με τίτλο «Χάραξη νέων δρόμων για τα ευρωπαϊκά νησιά», διοργανώθηκε από Ευρωπαϊκές νησιωτικές αρχές και φορείς και φιλοξενήθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από μια ομάδα Ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο κος Συλικιώτης.

Στην ομιλία του ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως τα νησιά έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, όπως είναι η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, οι υψηλότερες δαπάνες στον τομέα των καυσίμων, η περιορισμένη προσβασιμότητα και το αυξημένο κόστος για τις μεταφορές, την ανάπτυξη υποδομών, και την διαχείριση των απορριμμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά δε έκανε στην ενεργειακή απομόνωση από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να αρθεί άμεσα.

Πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως οι νησιώτικές περιοχές έχουν την ικανότητα να συμβάλλουν καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην καταπολέμηση των αιτιών της κλιματικής αλλαγής, στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Τόνισε λοιπόν πως είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα νησιά ως πεδία έρευνας και ανάπτυξης. Ως παράδειγμα ανέφερε το πιλοτικό πρόγραμμα Ηλιοθερμικής Παραγωγής Ηλεκτρισμού και αφαλάτωσης Νερού στην Κύπρο , το οποίο προωθήθηκε με πρωτοβουλία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Κύπρου, με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να αξιοποιηθεί και από άλλες νησιώτικες περιοχές καθώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης νερού αλλά και το πρόβλημα της ενεργειακής τροφοδοσίας.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως η πρωτοβουλία Έξυπνων νησιών μπορεί να καταστεί η κινητήρια δύναμη για μετάβαση των νησιών σε έξυπνες, εύρωστες και συνεκτικές κοινωνίες.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση