ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:14
 

Ο Τραμπ σπρώχνει την Κίνα πιο κοντά στην ΕΕ

Ψάχνει συμμάχους η χώρα εν μέσω φόβου υπονόμευσης του παγκόσμιου εμπορίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κίνα εγκαινίασε προσπάθεια στενότερων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση από την ανάληψη καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταβάλλοντας τη στάση της στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και στέλνοντας σήμα για στενότερη συνεργασία σε μια σειρά άλλων τομέων, είπαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Ευρωπαίοι πρέσβεις στις Βρυξέλλες και στο Πεκίνο αντιλαμβάνονται μια μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος από τη μεριά της Κίνας να βρει συμμάχους πρόθυμους να υπερασπιστούν την παγκοσμιοποίηση εν μέσω φόβου ότι ο Τραμπ μπορεί να υπονομεύσει το παγκόσμιο εμπόριο με προστατευτικές πολιτικές του τύπου "America First" (Πρώτα η Αμερική, προεκλογικό σύνθημά του).

"Ο Τραμπ σπρώχνει την Κίνα και την Ευρώπη πιο κοντά", είπε ένας διπλωμάτης με βάση στο Πεκίνο, επικαλούμενος την κινέζικη υποστήριξη για το εμπόριο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τα Ηνωμένα Έθνη, όλα τομείς όπου ο νέος Αμερικανός πρόεδρος αναζητά αλλαγή πλεύσης.

Τέσσερις ανώτατοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ σε στενή επαφή με τους Κινέζους είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι και αυτοί βλέπουν ότι υπάρχει ευκαιρία να επιτευχθεί ένα σημαντικό βήμα προόδου σε επιχειρηματικά θέματα που κινούνται πολύ αργά εδώ και χρόνια, μεταξύ των και μια ειδική συνθήκη που θα αυξάνει τη ροή επενδύσεων.

Οι επιχειρηματικές ομάδες στην ΕΕ παραμένουν επιφυλακτικές, εκφράζοντας την αυξανόμενη δυσαρέσκειά τους, όπως και οι Αμερικανοί ομόλογοί τους, με τη μειωμένη πρόσβαση στην αγορά της Κίνας ενώ πιέζουν για πιο συγκεκριμένη απάντηση. Μεταξύ άλλων, η Κίνα έχει ζητήσει από Ευρωπαίους αξιωματούχους την αλλαγή της ημερομηνίας της ετήσιας συνόδου κορυφής με την ΕΕ, νωρίτερα από το συνήθη μήνα του Ιουνίου, μετέδωσε το Reuters, ενώ οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να εξευρεθεί κατάλληλη ημερομηνία.

Η σύνοδος είναι ένας τρόπος, είπαν, για την Κίνα να επαναλάβει το μήνυμα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο, που εξέφραζε μια σθεναρή υποστήριξη του ανοικτού εμπορίου και των παγκόσμιων σχέσεων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα, δεν έχουν δει ακόμα την αλλαγή που πρεσβεύει το Πεκίνο να μετατρέπεται σε λιγότερο προστατευτισμό. Οι σχέσεις όμως έχουν αλλάξει κατά μεγάλο βαθμό από την τεταμένη σύνοδο το 2016 μεταξύ Κίνας και ΕΕ η οποία είχε επισκιαστεί από απόφαση ενός διεθνούς δικαστηρίου που αποφάνθηκε ότι οι απαιτήσεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα είναι παράνομες.

Η σύνοδος έληξε χωρίς το σύνηθες κοινό ανακοινωθέν. Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Σι αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ στις 6 και 7 Απριλίου στη θερινή κατοικία του Τραμπ, Μαρ-Α-Λάγκο, παρότι το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει τις συναντήσεις. Κινέζος διπλωμάτης ανέφερε ότι το Πεκίνο ζητούσε "προβλεψιμότητα" από τον Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση