ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:55
 

ΚΕ: Ιστορική μέρα για την Ευρώπη η έναρξη της διαδικασίας Βrexit

Στα χέρια του Τουσκ βρίσκεται η επιστολή της πρωθυπουργού Μέι

Newsroom K

Ιστορική μέρα για την Ευρώπη η διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Τουσκ σε Βρετανούς: Mας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο

Στα χέρια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ βρίσκεται πλέον η επιστολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την οποία ενεργοποιείται το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Μας λείπετε ήδη. Σας ευχαριστούμε και αντίο», είπε απευθυνόμενος στους Βρετανούς ο κ. Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε αφού παρέλαβε την επιστολή. «Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε ότι αυτή είναι μία χαρούμενη μέρα στις Βρυξέλλες ή στο Λονδίνο», ανέφερε ακόμη, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι επιθυμούσαν να παραμείνουμε ενωμένοι.

Μέι: Tο Brexit μας έκανε πιο αποφασισμένους και ενωμένους

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει και η θετική πλευρά στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. καθώς το Brexit «μας έκανε πιο αποφασισμένους και ενωμένους». «Εγώ και η Επιτροπή έχουμε ισχυρή εντολή να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των 27», συμπλήρωσε.

«Όταν θα κάθομαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους ερχόμενους μήνες, θα αντιπροσωπεύω κάθε άτομο σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο – νέους και γέρους, πλούσιους και φτωχούς, πόλεις, κωμοπόλεις, επαρχία και όλα τα χωριά και τις κοινότητες. Και ναι, εκείνους τους πολίτες της ΕΕ που έχουν κάνει αυτή τη χώρα σπίτι τους», είπε η κ. Μέι.

Μετά από τη «μνημειώδη» απόφαση για Brexit και μετά από την ενεργοποίηση της διαδικασίας, «είναι ώρα να ενωθούμε», πρόσθεσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός.

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως χειρονομία καλής θέλησης και ένδειξη ότι είναι διατεθειμένη να έρθει σε συμβιβασμούς με τους Ευρωπαίους, η κ. Μέι δε συμπεριέλαβε στην επιστολή της αναφορά στην 29η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία.

Πολλοί ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα της ζητούσαν μία τέτοια ρητή δήλωση από την κ. Μέι, ενώ αντίθετα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν διαμηνύσει ότι θα απέρριπταν μία συμφωνία που δε θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που θα έρθουν να ζήσουν και να εργαστούν στη Βρετανία εντός της διετίας των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Τουσκ έχει συγκαλέσει σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών για τις 29 Απριλίου ώστε να δοθεί επισήμως το χρίσμα του επικεφαλής διαπραγματευτή της Κομισιόν στον Μισέλ Μπαρνιέ και να συζητηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές των Ευρωπαίων ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα οριστικοποιηθούν και θα επικυρωθούν σε νέα σύνοδο στα μέσα Μαΐου και μόνο μετά, κάποια στιγμή έως τις αρχές Ιουνίου, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Άρχισε επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τη διετία του Brexit

Τρία είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν άμεσα. Πρώτον, τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στην ΕΕ, με αμφότερες τις πλευρές να έχουν επιδείξει καλή διάθεση. Επίσης, ο λογαριασμός του διαζυγίου, με την ευρωπαϊκή πλευρά να έχει κάνει λόγο για υποχρεώσεις της Βρετανίας που αγγίζουν ένα ποσό της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Λονδίνο θα επιδιώξει να μειώσει το ποσό αυτό. Τέλος, τα σύνορα στην Ιρλανδία, τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Βρετανίας με την ΕΕ στο μέλλον. Δουβλίνο και Λονδίνο έχουν ταχθεί κατά της επαναφοράς «σκληρών» συνόρων.

 Από εκεί και πέρα υπάρχει σωρεία θεμάτων που θα πρέπει να συμφωνηθούν, από ζητήματα που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας μέχρι τη μεταφορά υπηρεσιών της ΕΕ που έχουν έδρα στη Βρετανία.

Ένα σημαντικό θέμα είναι κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνονται παράλληλα με τη διαπραγμάτευση των όρων του Brexit, όπως επιθυμεί η Βρετανία ή κατά πόσο θα ξεκινήσουν μετά, όπως θέλει η ΕΕ.

Ο κ. Μπαρνιέ, αλλά και Βρετανοί αξιωματούχοι, θέτουν ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας τον Οκτώβριο του 2018. Το υπόλοιπο διάστημα της διετίας της προβλεπόμενης διαδικασίας πιστεύεται ότι θα απαιτηθεί για την επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη (απαιτείται η έγκριση τουλάχιστον 20 κρατών-μελών που να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ).

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η Βρετανία θα βρεθεί εκτός ΕΕ στα τέλη Μαρτίου του 2019. Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι στο μεταξύ θα έχει υπάρξει συμφωνία και για μία μεταβατική περίοδο εφαρμογής αρκετών εκ των συμφωνηθέντων. Σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διέρρευσε στον Τύπο αναφέρει ότι αυτή η μεταβατική περίοδος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τριών ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X