ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλή με πρόστιμο εκατομμυρίων ελέω Κοτσιάτη

Γερή καμπάνα αναμένει την Κυπριακή Δημοκρατία αν συνεχισθεί η λειτουργία της χωματερής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με πρόστιμα ιδιαίτερα τσουχτερά για τα κρατικά ταμεία ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη η Κυπριακή Δημοκρατία εάν δεν εξευρεθεί άμεσα λύση στο φλέγον ζήτημα με τα σκουπίδια της Λευκωσίας. Η επιλογή του σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη ως χώρου συγκέντρωσης για τα σκύβαλα της πρωτεύουσας δημιουργεί ισχυρά ερείσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην λήψη μέτρων κατά της Κύπρου. Ένα ενδεχόμενο, το οποίο ενισχύεται από το γενικότερο ζήτημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, έτσι όπως έχει προκύψει με την λειτουργία του σκυβαλότοπου της Κόσιης και των γνωστών προβλημάτων με την διαχειρίστρια εταιρεία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου, το όλο θέμα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και αν δεν εξευρεθεί άμεσα λύση η Κύπρος κινδυνεύει με πρόστιμο μερικών χιλιάδων ευρώ σε ημερήσια βάση. Μέχρι σήμερα οι όποιες προσπάθειες καταβλήθηκαν για να δοθεί λύση δεν έχουν αποδώσει. Αστοχία που σχετίζεται και με την εκκρεμότητα που υπάρχει στον μοναδικό σκυβαλότοπο με ευρωπαϊκά πρότυπα, αυτόν της Κόσιης ο οποίος, όπως λέγεται, θα μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο. Το όλο πρόβλημα με την πολιτική διαχείρισης των στερεών αποβλήτων διογκώθηκε μετά και την ακύρωση από πλευράς Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών της διαδικασίας εξεύρεσης νέου αναδόχου για την Κόσιη με αποτέλεσμα ο Κοτσιάτης αντί να έχει κλείσει ήδη να συνεχίζει να δέχεται σκουπίδια.

Βόμβα τα σκουπίδια

Υπό άλλες συνθήκες ο σκυβαλότοπος της Κόσιης θα μπορούσε να είχε επιλύσει το πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ Κύπρου και ΕΕ με δυο χωματερές σε Βατί και Κοτσιάτη. Η προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να τερματίσει το συμβόλαιο του διαχειριστή της μονάδας στην Κόσιη ένεκα του γνωστού σκανδάλου που έχει καταλήξει στα δικαστήρια δεν έχει αποδώσει καρπούς με αποτέλεσμα την διαιώνιση του προβλήματος. Η αναζήτηση νέου διαχειριστή της μονάδας έχει κολλήσει στις διαδικασίες με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζεται, το ήμισυ των δυνατοτήτων της Κόσιης να παραμένει ανεκμετάλλευτο.  Ο συγκεκριμένος σκυβαλότοποπος, ενώ έχει δυνατότητες επεξεργασίας 200 χιλιάδων τόνων σκουπιδιών ετησίως, δέχεται μόνο τις μισές ποσότητες προς εξυπηρέτηση των αναγκών της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Υπό το φως των δεδομένων αυτών, μοναδική επιλογή απάμβλυνσης του προβλήματος αποτελεί η λειτουργία του νέου σκυβαλότοπου στο Πεντάκωμο που αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο. Ωστόσο και εδώ το πρόβλημα με την χωματερή του Κοτσιάτη θα παραμείνει, αφού από την λειτουργία της μονάδας στο Πεντάκωμο θα κλείσει η χωματερή στο Βατί. Ένα άλλο πρόβλημα που λειτουργεί αρνητικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος με την διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι η ανομοιομορφία που παρατηρείται στα τέλη χρέωσης για τα σκουπίδια. Παρά την μείωση που επιτεύχθηκε στην μονάδα της Κόσιης (65 ευρώ τον τόνο) οι διαφορές με τους υπόλοιπους σκυβαλότοπους είναι μεγάλη.

Φωνές για πολιτική λύση

Μπροστά στον κίνδυνο των τσουχτερών προστίμων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ακούγονται φωνές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και να δώσει πολιτική λύση στο όλο πρόβλημα. Νοουμένου ότι ο παράγοντας χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Λευκωσία με την ΕΕ να έχει δώσει μικρή παράταση χρόνου η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της μονάδας στην Κόσιη φαίνεται να αποτελεί μονόδρομος. Στην διαφορά που υπάρχει με την διαχειρίστρια εταιρεία το Υπουργείο Εσωτερικών έχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία ουσιαστικά ανάβει το πράσινο φως για ακύρωση του συμβολαίου διαχείρισης πολύ πριν την ολοκλήρωσή του. Η διαδικασία που επιλέχθηκε για την αναζήτηση νέου αναδόχου της μονάδας σκόνταψε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία μετά από προσφυγή άλλης εταιρείας (ο διαχειριστής της Κόσιη είχε αποκλειστεί) ακύρωσε τον διαγωνισμό. Ανεπίσημες πηγές από την Αναθεωρητική Αρχή έλεγαν στην «Κ» ότι για την εξεύρεση νέου αναδόχου και προκειμένου να αποκλειστεί η διαχειρίστρια εταιρεία της μονάδας επιλέχθηκε μια διαδικασία κλειστού διαγωνισμού με προφορικές προσφορές. Συγκεκριμένα η προσφυγή κατά του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων («Αναθέτουσα Αρχή»), έγινε από την εταιρεία  EGGERSMAN ANLAGENBAU GMBH η οποία αμφισβήτησε την απόφαση ημερομηνίας 29/6/2016 να προσφύγει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με προεπιλεγμένους οικονομικούς φορείς, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης, για τον Διαγωνισμό με αριθμό ΤΑΥ 16/2016, και αντικείμενο «τη λειτουργία και συντήρηση για δυο χρόνια της Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Κόσιης» (Οperation and Maintenance for 2 years of the Kosi Integrated Solid Management Facilities). Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί οι εκτιμήσεις που υπάρχουν θέλουν την συμβιβαστική λύση με τον διαχειριστή την μονάδας της Κόσιης, ως το επικρατέστερο σενάριο, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος με ένα πρόβλημα που υφίσταται χρόνια και επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη για την ορθολογιστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X