ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:31
 

Φορολογική απειλή της ΕΕ στην Κύπρο

του Στέλιου Στυλιανού*

Ψύλλοι στα αυτιά της Κύπρου έχουν μπει μετά τη προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρωπαικής Ένωσης ώστε να επιβάλλει δύο ευρωπαικές οδηγίες για κοινή βάση φορολογίας εταιρειών, αλλά και κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας σε όλα τα κράτη μέλη. Και αυτό, διότι ναι μεν δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα η εταιρική φορολογία της Κύπρου (το 12.5%), αλλά αρκετοί θεωρούν τη κοινή βάση ως προπομπό για να αλλάξει η φορολογία και εν γένει να αυξηθεί. Εαν λοιπόν αλλάξει η εταιρική φορολογία - που σημειωτέον ήταν ακόμα χαμηλότερη πριν την εφαρμογή του μνημονίου - θα χάσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα που κατέχει η Κύπρος έναντι άλλων ευρωπαικών κρατών.

Είναι αυτό που την κρατά ενεργή στο επιχειρείν και ο κύριος λόγος που την προτιμούν ξένοι επενδυτές. Γι αυτό κιόλας η Βουλή ετοίμασε ένα κείμενο Γνώμης, στο οποίο παρουσιάζεται εγγράφως η αντίρρηση της Κύπρου στο να εφαρμοστεί η ενιαία φορολογία και θα είναι έτοιμη για να την παρουσιάσει στα ανώτερα ευρωπαικά στρώματα.

Τα μεγάλα κράτη της ΕΕ όπως η Γερμανία, νοιώθουν ότι χάνουν πελατεία από χώρες που έχουν χαμηλή φορολογία όπως η Κύπρος. Πρόσθετα, αιωρείται ένα σενάριο κατά το οποίο φέρεται η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία όχι μόνο να είναι σύμφωνες να υιοθετήσουν την ενιαία φορολογία αλλά και να είναι υπέρμαχοι αυτής. Ταυτόχρονα, θέλοντας η ΕΕ να πείσει τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν, αιτιολογεί ως εξής: Το φορολογικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τα νομικά κενά που υφίστανται επί του παρόντος σε σχέση με τη μετατόπιση κερδών για φορολογικούς σκοπούς. Θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητες τους με ίδια κεφάλαια και να αξιοποιούν τις αγορές αντί να προσφεύγουν στο δανεισμό. Τέλος, το σύστημα θα ενθαρρύνει την καινοτομία μέσω φορολογικών κινήτρων για δράσεις έρευνας και ανάπτυξης που συνδέονται με την πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Καλή εξέλιξη δε, είναι ότι υπάρχουν κάποια κράτη που τάσσονται εναντίον της κοινής φορολογίας, μετουσιώνοντάς τους σε συμμάχους. Η Βρετανία μπορεί να είναι ένα χαρτί που χάθηκε λόγω του Brexit, αλλά Μάλτα, Λουξεμβούργο και Ολλανδία βρίσκονται στην ίδια πλευρά με αυτή της Κύπρου.

Τα κριτήρια κατά τα οποία θα πρέπει να συμπορεύονται όλα τα κράτη μέλη με την ίδια ταχύτητα θα πρέπει να αναθεωρηθούν τάχιστα και να βγαίνουν αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της κάθε χώρας, τη γεωγραφική της θέση, το τραπεζικό της σύστημα, αλλά και τους οικονομικούς της δείκτες.

*Φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Frederick

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X