ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταγιάνι: «Το Brexit αντιστρέφεται μόνο αν το θέλουν και οι 27»

Οι ευρωβουλευτές καθορίζουν τους όρους για έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας

Newsroom K

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και ο Guy Verhofstadt συντονιστής της Διάσκεψης των Προέδρων για το Brexit, με σκοπό την πρώτη αξιολόγηση του Brexit.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι μαζί με τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων, τον συντονιστή για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο Guy Verhofstadt, και η Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων Danuta Hübner (ΕΛΚ, Πολωνία), αξιολόγησαν την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία ενεργοποίησε την επίσημη διαδικασία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ταγιάνι: «Το Brexit αντιστρέφεται μόνο αν το θέλουν και οι 27»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι υπενθύμισε σήμερα ότι η ακύρωση της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προϋπέθετε την πλήρη υποστήριξη των άλλων χωρών μελών.

«Η αντιστροφή της διαδικασίας του Brexit είναι εφικτή, αλλά οι κανόνες είναι πολύ σαφείς», ανέφερε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Αν η Βρετανία αποφάσιζε να αλλάξει θέση, δεν θα μπορούσε να το κάνει μόνη. Όλα τα κράτη μέλη χρειάζεται να αποφασίσουν από κοινού εάν αυτό είναι εφικτό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αναφερόμενος στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών ο κ. Ταγιάνι σημείωσε: «Η πρώτη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε μία συμφωνία με συνέχεια, συνέπεια και χωρίς διακρίσεις. Χωρίς αυτό το δεδομένο δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία».

Verhofstadt:«Δεν πρέπει ποτέ να είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ από ότι εντός»

Όπως τόνισε ο Guy Verhofstadt, βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ και των Βρετανών. Η πρόταση ψηφίσματος τονίζει την ανάγκη της αμοιβαιότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ και των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι τα προνόμια ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά ενός κράτους που αποχωρεί από την ΕΕ. «Δεν πρέπει ποτέ να είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ από ότι εντός. Δεν είναι θέμα εκδίκησης ή τιμωρίας, αλλά θέμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε ο Guy Verhofstadt.

Επίσης, το ΕΚ προσβλέπει σε μια δίκαιη και εποικοδομητική διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν θα επιτρέψουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο πίσω από την πλάτη μας», τόνισε.

Τέλος, ο Guy Verhofstadtανέφερε ότι το ΕΚ δεν αποκλείει μια «μεταβατική περίοδο», περιορισμένου χρόνου, για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά μόνο εφόσον και όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς μία συμφωνία αποχώρησης. Η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μπορεί να ολοκληρωθεί αφού το ΗΒ έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι μεταβατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X