ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:06
 

Η Βρετανία παρουσιάζει το σχέδιο νομοθετικής απεμπλοκής από την ΕΕ

Σημαντική η μετατροπή κοινοτικού δικαίου σε βρετανικό δίκαιο, δήλωσε ο Υπουργός Brexit

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει εντός της Πέμπτης τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να τερματίσει την ισχύ του κοινοτικού κεκτημένου στη χώρα, μετά από τη χθεσινή ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit από την Τερέζα Μέι.

Αυτό θα γίνει με την κατάθεση σε μερικές εβδομάδες του Μεγάλου Ανακλητικού Νομοσχεδίου (‘Great Repeal Bill’), το οποίο θα προβλέπει στην ουσία δύο πράγματα: την ανάκληση του νόμου του 1972 με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ και την πλήρη αντιγραφή περίπου 20.000 νομοθετικών πράξεων της ΕΕ στο εγχώριο βρετανικό δίκαιο.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιοι από αυτούς τους νόμους θα πρέπει να καταργηθούν, να τροποποιηθούν ή να διατηρηθούν ως έχουν.

Όλα αυτά θα περιγράφονται σε μία «Λευκή Βίβλο» που θα δημοσιευθεί σήμερα από την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι «η μετατροπή του κοινοτικού δικαίου σε βρετανικό δίκαιο και ο τερματισμός της υπερίσχυσης των νομοθετών των Βρυξελλών είναι ένα σημαντικό βήμα στο να δοθεί σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και καταναλωτές τη βεβαιότητα που χρειάζονται».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών νόμων θα στείλει και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Βρετανία αρχίζει τις διαπραγματεύσεις από μια θέση κοινών κριτηρίων και κανόνων.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας προκαλεί ωστόσο η πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την αμφιλεγόμενη «ρήτρα του Ερρίκου Η’» για να επισπεύσει τη διαδικασία διαλογής και τροποποίησης των νόμων αυτών.

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να τροποποιεί νόμους παρακάμπτοντας το νομοθετικό σώμα, το κοινοβούλιο.

Στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των οργανωμένων συντεχνιών, η κυβέρνηση απαντά ότι δεν έχει σκοπό να ασκήσει πολιτική αλλά απλώς να επισπεύσει τη διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση