ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Σημαντική η στήριξη του ΕΛΚ στο Κυπριακό

Την Σύνοδο του ΕΛΚ στη Μάλτα προσφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Newsroom K

Την στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην επίλυση του Κυπριακού εξήρε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Σύνοδο της Μάλτας. Δείτε ζωντανά τις δηλώσεις του Προέδρου στση Σύνοδο της Μάλτας ΕΔΩ

Ανέφερε ότι το Κυπριακό δεν αφορά μόνο την Ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά είναι και θέμα της Ευρώπης καθώς με τη λύση του θα τερματιστεί το οξύμωρο της ύπαρξης ενός κράτους μέλους στο οποίο υπάρχει κατοχή.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι το ΕΛΚ είναι η ισχυρότερη και πιο δυναμική ομάδα στην Ευρώπη και έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη δύναμή μας για να ενισχύσει ακόμη και την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι με ψήφισμα του το βράδυ της Τετάρτης το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. Διαβάστε το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Όσο αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο πρόεδρος ανέφερε ότι σήμερα, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, η ανάγκη για συλλογική ενότητα και συντονισμένες ενέργειες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ακόμη πιο αναγκαίες.

Η ενότητα είναι και θα έπρεπε να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της Ένωσης. Είμαστε δεσμευμένοι να κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο δυνατή, ανέφερε ο Πρόεδρος.

Η Ευρώπη πρέπει να έρθει πιο κοντά στους πολίτες της, σημείωσε, ενδυναμώνοντας την αμεσότητα στην λήψη αποφάσεων που θα δίνει στους πολίτες της ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον πρόεδρο της Μάλτας για την διοργάνωση της Συνόδου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την Παρέμβαση του κατά τις εργασίες της Συνόδου του ΕΛΚ, στη Μάλτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ικανοποιεί πλήρως τις δικές μας προσδοκίες που δεν μπορεί να διαχωρίζονται από εκείνες των Τουρκοκυπρίων, για μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, για μια λύση που θα διαπνέεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «θεωρώ πως το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν μια ευκαιρία για να επαναληφθεί η αποφασιστικότητα της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης να συμβάλει στην αντιμετωπίση των πολλαπλών προβλημάτων που σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει είτε αυτά αναφέρονται στο Brexit είτε στην τρομοκρατία είτε στις μεταναστευτικές ροές.

Θεώρησα ότι ήταν ευκαιρία να αναδειχθεί βεβαίως και ένα άλλο πρόβλημα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει, διότι θεωρώ πως το κυπριακό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό.

Για αυτό και θεώρησα ορθό να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για το ψήφισμα που υιοθετήθηκε και που πλήρως ικανοποιεί τις δικές μας προσδοκίες που δεν μπορεί να διαχωρίζονται από εκείνες των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή για μια βιώσιμη λύση, για μια λειτουργική λύση, για μια λύση που θα διαπνέεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και βεβαίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο και που χωρίς αμφιβολία αυτό δεν αφορά μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους Τουρκοκύπριους, όπως βεβαίως και την ανεξαρτησία της χώρας μας έτσι ώστε να μην είναι υποκείμενο ή αντικείμενο αποφάσεων τρίτων.

Μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την ομιλία μου να αναφερθώ αλλά και να ευχαριστήσω θερμά τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη για τη συμπαράσταση, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια που έχουμε σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ για τον επιδιωκόμενο στόχο: να πετύχουμε δηλαδή μια λύση που να είναι βιώσιμη και λειτουργική, να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και θέλω να το τονίσω αυτό, αλλά να βασίζεται και στις βασικές αρχές».

Προηγουμένως ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Μάλτας κ. Σάιμον Μπουσουτίλ, στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου του Κογκρέσου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση