ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:05
 

Επιστολή Τουσκ για Brexit: Τι περιλαμβάνουν οι κατευθυντήριες γραμμές

«Δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς συμφωνία»

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να υπάρξουν «επαρκείς πρόοδοι» στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, προτού ξεκινήσει τις συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου στο οποίο περιγράφονται οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για το Brexit.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο που ήρθε στην κατοχή του Reuters λίγο μετά τη διανομή του από τον Ντόναλντ Τουσκ στις κυβερνήσεις των άλλων 27 χωρών-μελών, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Βρετανία για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πριν από την τελική συμφωνία τον όρων αποχώρησης από την Ενωση.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει σε πρώτη φάση η Βρετανία να επιδείξει «επαρκή πρόοδο» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του διαζυγίου. Ορισμένες από τις προϋποθέσεις μπορεί μάλιστα να μην είναι και τόσο «δελεαστικές» για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Κι αυτό γιατί μεταξύ των προϋποθέσεων που θα πρέπει να τηρήσει η Βρετανία όσο διαρκεί το μεταβατικό στάδιο και πριν τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας, είναι η τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως η συνεισφορά στον προϋπολογισμό και η δικαστική εποπτεία, όροι που ώθησαν μεγάλο ποσοστό των Βρετανών να ταχθούν υπέρ του Brexit.

Επίσης, στο έγγραφο θα αναφέρεται ότι σε περίπτωση που η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά για κάποιο διάστημα μετά το Brexit θα πρέπει να σεβαστεί τις «τέσσερις ελευθερίες» μεταξύ των οποίων και η ελεύθερη μετακίνηση ατόμων από και προς την ήπειρο.

Ενα ακόμη στοιχείο της οκτασέλιδης επιστολής που ο Τουσκ θα παρουσιάσει αργότερα την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, είναι η προτεραιότητα να ρυθμιστεί η νομική αβεβαιότητα για τους Ευρωπαίους που ζουν σε οποιαδήποτε πλευρά των νέων συνόρων Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα δικαιώματα που είχαν αποκτηθεί πριν το Brexit.

Απαντώντας τέλος στην προειδοποίηση της Τερέζα Μέι ότι ίσως να είναι προτιμότερο να φύγει η Βρετανία χωρίς συμφωνία, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θα εργαστεί ώστε να μη συμβεί αυτό, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον καμίας από τις δύο πλευρές.

«Στις διαπραγματεύσεις αυτές η ΕΕ θα ενεργεί ενωμένη. Θα είναι εποικοδομητική σε όλη τη διάρκειά τους και θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να τα καταφέρει, όμως θα προετοιμαστεί επίσης ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν», προειδοποιεί χαρακτηριστικά.

Αυτό το προσχέδιο «των κατευθυντήριων γραμμών των διαπραγματεύσεων» θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ στη διάρκεια της συνόδου της 29ης Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση