ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

90’’ of Europe 40 ΥΠΕΞ στη Λευκωσία για τη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η επικαιρότητα της Ευρώπης σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

  • Η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ολοκληρωθεί με την 127η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα διεξαχθεί στις 18 και 19 Μαΐου 2017 στη Λευκωσία. Κατά τη Σύνοδο θα παρουσιαστούν τα επιτεύγματα της κυπριακής Προεδρίας και θα γίνει η τελετή παράδοσης της Προεδρίας στην Τσεχία. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο 40 ΥΠΕΞ χωρών μελών της ΕΕ αλλά και ο Ρώσος Υπουργός Εσωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η κάθοδος των ΥΠΕΞ στην Κύπρο, κρίνεται από πολλές απόψεις ως βαρύνουσας σημασίας εφόσον αναμένεται να λάβει χώρα στο μεταίχμιο των συναντήσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό.
  • Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Βρετανίας-ΕΕ ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit δημιούργησε δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι το ποσό που απαιτούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο για το «διαζύγιο» φτάνει πλέον περίπου τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελούσε μέχρι τώρα τη βάση των προκαταρκτικών συζητήσεων. Μετά από δείπνο με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέσα Μέι, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια συντεταγμένη έξοδο και απεύχεται το χάος. Αλλά, ανέφερε, ότι είναι σαφές πως μετά την έξοδο, η Βρετανία θα έχει χαλαρότερη σχέση με την Ε.Ε. ακόμη και από την Τουρκία, η οποία τουλάχιστον μετέχει στην Τελωνειακή Ενωση.  Επίσης, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι το βασικότερο ζήτημα για το οποίο πιέζεται η Βρετανία, 11 η σύναψη συνθήκης ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. θα τεθεί στο τραπέζι μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η έξοδος.
  • Αυξητική τάση στο ποσοστό των Κυπρίων που θεωρούν θετικό το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, καταγράφεται στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο. Παράλληλα οι Κύπριοι πολίτες ζητούν πιο ενεργό ρόλο από την ΕΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ανεργίας.  Η έρευνα διεξήχθη από τις 18 μέχρι 27 Μαρτίου 2017 και σε αυτή συμμετείχαν 27 901 πολίτες των 28 κρατών μελών. Στην Κύπρο έλαβαν μέρος 501 άτομα. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε τα αποτελέσματα πολύ ικανοποιητικά. «Πρέπει να τους πείσουμε, από την καθημερινή δουλειά και τις αποφάσεις μας, ότι η ΕΕ μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Ταγιάνι.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X