ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:08
 

90’’ of Europe: Αποστάσεις ΕΕ-ΗΠΑ για εμπόριο και Ρωσία

Η επικαιρότητα της Ευρώπης σε 90 δευτερόλεπτα από την «Κ»

Newsroom K

 • Ζητήματα όπως το κλίμα και το εμπόριο παραμένουν ανοιχτά μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου των G7 στις Βρυξέλλες. Συμφωνήθηκε ως εκ τούτου να ξεκινήσουν συζητήσεις για την δημιουργία ενός κοινού σχέδιου δράσης για το εμπόριο. Διαφωνίες διαπιστώθηκαν και στο ζήτημα της Ρωσίας με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να επικεντρωθεί στη ρωσική απειλή. Ταύτιση απόψεων υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με τον κ. Τουσκ να διαμηνύει ότι οι θεμελιώδεις αξίες όπως ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, ενώνουν τις δύο ηπείρους.
 • Τουρκία και ΕΕ πρέπει να συνεργάζονται αναφέρει πηγή από την ΕΕ μετά το τέλος της συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο της Κομσισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
  «Συζητήσαμε την ανάγκη συνεργασίας, εγώ έθεσα το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο των συζητήσεών μας», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.
  Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας, στην τριμερή συνάντηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταναστευτική συμφωνία του 2016.
 • Αρχές Ιουνίου η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει δύο "πρακτικές προτάσεις" για τη διεξαγωγή κοινών προμηθειών αμυντικού υλικού στην ΕΕ και μια ακόμα πρόταση "για το πώς θα τονωθεί η πολιτική συνεργασία ώστε να καθοριστούν ο αμυντικές δαπάνες στην ΕΕ.
  Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν τις κοινές προμήθειες κατ' αρχή από αυτά που συμφωνούν, για παράδειγμα τα drones ή τους δορυφόρους.
  Η δε Ύπατη Εκπρόσωπος, απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ότι τα κράτη μέλη βγαίνοντας από 10 χρόνια οικονομικής προσαρμογής, έχουν μόνο μια ευκαιρία να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ασφάλειας και άμυνας της εποχής, και αυτή είναι μέσω της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 • Την ανάγκη να συσταθούν νέες πολιτικές στην ΕΕ, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των Κρατών Μελών και να χρηματοδοτηθούν μέτρα αντιμετώπισης της έλλειψης νερού και το μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και το περιβάλλον, επισήμανε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης.
  Μιλώντας κατά την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην ΕΕ τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης του νερού, ενώ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών στον τομέα της έρευνας και την επικέντρωση στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στην κτηνοτροφία και τις ξηρικές καλλιέργειες καθώς και στην διεύρυνση και εντατικοποίηση της χρήσης του ανακυκλωμένου νερού.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X