ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:49
 

Αντίποινα ΕΕ αν οι ΗΠΑ επιβάλουν επιβλαβείς κυρώσεις στη Ρωσία

Οι επικείμενες κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν σοβαρά ευρωπαϊκές ενεργειακές επιχειρήσεις

ΠΗΓΗ: skai.gr

Έτοιμη να προβεί σε αντίποινα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία που θα πλήττουν τα συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιδράσουν «εντός ημερών» σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν λάβει υπόψη της τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.

Το Σαββατοκύριακο τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, κατέληξαν σε συμφωνία για το νομοσχέδιο των κυρώσεων, που προβλέπει ποινές σε βάρος της Ρωσίας, του Ιράν και της Βορείου Κορέας.

Η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τις κυρώσεις την Τρίτη ενώ η Γερουσία έχει υπερψηφίσει το νομοσχέδιο από τον Ιούνιο, με πλειοψηφία 97-2. Γερμανία και Αυστρία είχαν καταφερθεί εντονότατα εναντίον της Ουάσιγκτον μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία.

Οι επικείμενες κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν σοβαρά ευρωπαϊκές ενεργειακές επιχειρήσεις που συνδέονται με έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά και άλλες ευρω-ρωσικές συνεργασίες στις μεταφορές και στο εμπόριο. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη καταφερθεί με εντονότατο τρόπο κατ

Το σημείωμα της Κομισιόν, σύμφωνα με τους FT, αναφέρει πως η Ε.Ε. θα πρέπει πρωτίστως θα επιδιώξει γραπτή ή δημόσια διαβεβαίωση από την αμερικανική κυβέρνηση πως οι νέες ποινές δεν θα εφαρμοστούν με τρόπο που θα βλάπτουν ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί πως ο πρόεδρος Τραμπ είναι διατεθειμένος να επικυρώσει τις νέες ποινές, οι οποίες αφορούν τις ρωσικές παρεμβάσεις στις περσινές προεδρικές εκλογές.

«Υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο στο σημείο που βρίσκεται τώρα», δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, αφότου οι Δημοκρατικοί δέχτηκαν να αποσύρουν ορισμένα χωρία που η κυβέρνηση πίστευε ότι περιόριζαν τις διπλωματικές αρμοδιότητες του προέδρου.

Ο κ. Τραμπ αμφισβητεί το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Μόσχα προσπάθησε να γείρει την εκλογική πλάστιγγα υπέρ του. Ωστόσο, δύσκολα θα αμφισβητήσει νομοσχέδιο που απολαμβάνει ευρεία διακομματική στήριξη, ειδικά τη στιγμή που η προεκλογική εκστρατεία του ελέγχεται για τυχόν υπόγεια συνεργασία με τη Μόσχα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X