ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Διαφωνίες για εμπόριο, κλίμα και Ρωσία στις συναντήσεις Τραμπ-ΕΕ

Στην συνάντηση συζητήθηκε η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Διαφωνίες στο θέμα της αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας, την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και την περιφρούρηση του ελεύθερου εμπορίου, διαπιστώθηκαν κατά την συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με την ηγεσία της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση που κράτησε σχεδόν μια ώρα και μετείχαν από την αρχή ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και αργότερα προστέθηκαν η Ύπατη Εκπρόσωπος Φ.Μογκερίνι και ο Αντόνιο Ταγιάνι Πρόεδρος του ΕΚ, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και αντηλλάγησαν απόψεις για την εξωτερική πολιτική.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τουσκ, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι πάνω από τις διαφωνίες και τα σημεία σύμπτωσης ΕΕ - ΗΠΑ πρέπει να προέχει η κοινή στάση του δυτικού κόσμου σε θέματα αξιών και αρχών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Τουσκ δήλωσε: "Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας με τον Ντ.Τράμπ, συζητήσαμε για την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, το κλίμα και τις εμπορικές σχέσεις. Οι τρεις συμφωνήσαμε σε πολλούς τομείς και πρωτίστως στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και είμαι σίγουρος ότι δεν πρέπει να εξηγήσω γιατί".

Όμως, είπε, "κάποια ζητήματα παραμένουν ανοικτά, όπως το κλίμα και το εμπόριο. Και δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα ότι ο κ.Πρόεδρος και εγώ έχουμε κοινή θέση ή άποψη για την Ρωσία. Όμως σε ό,τι αφορά τη διένεξη στην Ουκρανία έχουμε την ίδια γραμμή.

Παρόλα αυτά το κύριο μήνυμά μου στον Πρόεδρο Τραμπ ήταν, ότι αυτό που δίνει στην συνεργασία και τη φιλία μας το βαθύτερο της νόημα είναι οι θεμελιώδεις δυτικές αξίες: η ελευθερία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το μεγαλύτερο καθήκον σήμερα είναι η ενοποίηση του ελεύθερου κόσμου γύρω από αυτές τις αξίες, όχι απλά από τα συμφέροντα. Αρχές και αξίες πρώτα (values and principles first). Αυτό θα πρέπει να λένε και οι ΗΠΑ και η Αμερική".

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X