ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές Βρετανία: Ασφάλεια στο επίκεντρο - Brexit στο βάθος

Το Συντηρητικό Κόμμα εξακολουθεί να προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Newsroom Κ, Αθήνα

Στις κάλπες για την ανάδειξη των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων προσέρχονται σήμερα οι Βρετανοί, ύστερα από μια προεκλογική εκστρατεία-εξπρές, που αμαυρώθηκε από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις.

Οι ψηφοφόροι ξεκίνησαν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 7 το πρωί όπου θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες μέχρι τις 10 το βράδυ

Η εκστρατεία ανέδειξε με αναπάντεχο τρόπο το άστρο του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν κατορθώνει να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Συντηρητικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η Μέι προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να αυξήσει την πλειοψηφία των Συντηρητικών, που βρίσκεται στις 50 έδρες, ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τους όρους της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Χθες, τελευταία ημέρα της εκστρατείας, η Μέι επένδυσε το προεκλογικό σύνθημα «Ισχυρή και σταθερή» με την υπόσχεση αναθεώρησης της νομοθεσίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια δήλωση που ξεσήκωσε ορυμαγδό κατακραυγής από νομικούς, σχολιαστές και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μέι είπε: «Αν η νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάς εμποδίζει να το κάνουμε (να απαντήσουμε στην τρομοκρατική απειλή), τότε θα αλλάξουμε τη νομοθεσία».

«Δεν θα νικήσουμε τους τρομοκράτες καταργώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία μας», απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Στρέφοντας τη συζήτηση και καταγγέλλοντας τη λιτότητα που επέβαλε η συντηρητική κυβέρνηση, ο Κόρμπιν είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις περικοπές στη χρηματοδότηση της αστυνομίας, τις οποίες ως υπουργός επέβαλε η Τερέζα Μέι. Το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις εντείνονται έπειτα από έξι χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς έπληξε εν μέρει την αξιοπιστία της Μέι στο ζήτημα αυτό, δίνοντας στον Κόρμπιν την ευκαιρία να θέσει στον δημόσιο διάλογο ζητήματα «ταμπού», όπως η σχέση των πολέμων στους οποίους μετείχε η Βρετανία με την ενίσχυση της τρομοκρατικής απειλής. Από την άλλη πλευρά, υπέρ των Συντηρητικών λειτούργησε η απειρία της σκιώδους υπουργού Εσωτερικών, Νταϊάν Αμποτ, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται προσωρινά για λόγους υγείας.

«Καταστροφή»

Επιμένοντας στo θέμα, τα βρετανικά ταμπλόιντ έκλεισαν την εκστρατεία με πρωτοσέλιδα στα οποία ταύτιζαν τον Κόρμπιν με τη διεθνή τρομοκρατία και καλούσαν τη βρετανική εργατική τάξη να ψηφίσει την Τερέζα Μέι, «αλλιώς έρχεται η καταστροφή». Πέρα από τα ταμπλόιντ, στο πλευρό του Συντηρητικού Κόμματος βρίσκονται οι πλουσιότεροι χρηματοδότες της χώρας, πλεονέκτημα που οι Εργατικοί προσπαθούν να καλύψουν κινητοποιώντας μια ενθουσιώδη βάση εθελοντών, ώστε να χτυπήσουν, σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες πόρτες σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να απαντήσουν στα δημοσκοπικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία οι Εργατικοί έχουν μεγάλο προβάδισμα στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες όμως συμμετέχουν λιγότερο στις εκλογικές διαδικασίες.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X