ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:33
 

Γιορτάζει σήμερα η Ευρώπη

60 χρόνια συμπληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom K

60 χρόνια έχουν περάσει από τις 9 Μαΐου του 1950 οπότε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικώ Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τα μέλη της οποίας θα διαχειρίζονταν από κοινού την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα.

Η ΕΚΑΧ, της οποίας ιδρυτικά μέλη ήταν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ήταν ο πρώτος από μια σειρά υπερεθνικών ευρωπαϊκών θεσμών που τελικά μετεξελίχθηκαν στη σημερινή "Ευρωπαϊκή Ένωση".

Στην Κύπρο η Ημέρα της Ευρώπης θα γιορταστεί το Σάββατο 13 Μαίου στο πάρκο Ακρόπολης, από τις 4 μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εκεί θα βρίσκονται αντιπροσωπείες από πρεσβείες 15 χωρών μελών της ΕΕ όπου θα παρουσιάσουν στο κοινό στοιχεία από την κουλτούρα αλλά και την κουζίνα τους, καθώς επίσης θα δώσουν και πληροφορίες σχετικά με τις χώρες τους, για ευκαιρίες διαμονής και εργοδότησης. Θα υπάρχουν επίσης πληροφορίες για τα πιο επιτυχημένα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι το Erasmus Plus. Στον χώρο θα βρίσκονται και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, ενώ την εκδήλωση θα καλύπτει με live link το Love FM. 

Ιστορικό

Το 1950, τα κράτη της Ευρώπης προσπαθούσαν ακόμη να επουλώσουν τις πληγές τους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος είχε λήξει πέντε χρόνια πριν.

Αποφασισμένες να αποτρέψουν την επανάληψη ενός τέτοιου φρικτού πολέμου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέληξαν στο ότι η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα θα καθιστούσε στο μέλλον έναν πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας - όπως επί λέξει αναφέρεται στη διακήρυξη - "όχι μόνον αδιανόητο αλλά και υλικά αδύνατο".

Επικράτησε ο συλλογισμός, και ορθά, ότι η συγχώνευση οικονομικών συμφερόντων θα βοηθούσε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα αποτελούσε το πρώτο βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης. Η προσχώρηση στην ΕΚΑΧ ήταν ανοικτή και σε άλλες χώρες.

Σημαντικότερα αποσπάσματα

"Η παγκόσμια ειρήνη δεν μπορεί να διατηρηθεί αν δεν αναληφθούν δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν."
"Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί δια μιας, ούτε σε ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη."

"Η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και χάλυβα ... θα αλλάξει το πεπρωμένο αυτών των περιοχών που επί μακρόν ασχολούνταν με την κατασκευή όπλων για πολέμους των οποίων υπήρξαν σχεδόν μονίμως τα θύματα."

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X