ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Η Κομισιόν καταγγέλλει την ύπαρξη 372 εμπορικών φραγμών σε όλο τον κόσμο

36 νέα εμπόδια που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016 και κοστίζουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσει περί τα 27 δισ. ευρώ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κομισιόν καταγγέλλει σήμερα την ύπαρξη 372 εμπορικών φραγμών για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς σε όλο τον κόσμο, κάτι που συνιστά αύξηση 10% αύξηση για το 2016, σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο Σεσίλα Μάλμστρομ.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς ανέφεραν αυτή την αύξηση του 10% επί του αριθμού εμπορικών φραγμών που αντιμετώπισαν μόνο το 2016 και αφορούν πάνω από 50 εμπορικούς προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται στην πράξη για 36 νέα εμπόδια που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2016 και κοστίζουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσει περί τα 27 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα νέα προστατευτικά μέτρα εμφανίστηκαν στη Ρωσία και την Ινδία, την Ελβετία, την Κίνα, την Αλγερία και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την έκθεση για τα εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις την ίδια ώρα έχουν αρθή 20 διαφορετικά εμπόδια που παρεμπόδιζαν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές το 2015, μετά από εντατική εμπορική διπλωματία, υπό την Επίτροπο Μάλμστρομ. Η άρση αυτών των εμποδίων ωφέλησε τις επιχειρήσεις κατά 4,2 δισ. Ευρώ.

Η Νότια Κορέα, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ουκρανία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών στις οποίες η ΕΕ κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τα εμπόδια.

Οι τομείς της ΕΕ τροφίμων και ποτών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των καλλυντικών είναι εκείνοι που επωφελήθηκαν περισσότερο από την πρόσφατη δράση της ΕΕ.

Μετά από παρέμβαση της ΕΕ, η Κίνα ανέστειλε τις απαιτήσεις επισήμανσης που διαφορετικά θα επηρέαζαν τις εξαγωγές καλλυντικών της ΕΕ αξίας 680 εκατομμυρίων ευρώ. Η Κορέα συμφώνησε να προσαρμόσει τους κανόνες για το μέγεθος των καθισμάτων αυτοκινήτων σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και το Ισραήλ επέτρεψε σε εταιρείες από ολόκληρη την ΕΕ να ζητήσουν άδεια αγοράς και να εξάγουν τα φαρμακευτικά προϊόντα τους.

Η ίδια η Επίτροπος Εμπορίου δήλωσε σχετικά πως δυστυχώς «η μάστιγα του προστατευτισμού αυξάνεται, επηρεάζει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους».

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι χώρες της ομάδας G20 διατηρούν τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών φραγμών», σημειώνει και συμπληρώνει πως «η ΕΕ θα προτρέψει τους ηγέτες να προχωρήσουν τη συζήτηση και να αντισταθούν στον προστατευτισμό».

Προειδοποιεί δε ότι η Κομισιόν «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα εργαλεία όταν οι χώρες δεν παίζουν με τους κανόνες».

Τα μέλη της ομάδας G20 κατέχουν σημαντική θέση μεταξύ των χωρών που θέτουν το μεγαλύτερο αριθμό εμποδίων στις εισαγωγές. Η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X