ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαυρίδης: Τραπεζική ένωση εις βάρος του Ευρωπαϊκού Νότου

Παρέμβαση ευρωβουλευτή για την τραπεζική ένωση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παρέμβαση είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στη συζήτηση για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) έως το 2025, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η συζήτηση έγινε ενώπιον του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Dombrovskis και του Επιτρόπου Moscovici.

Ο Κ. Μαυρίδης ξεκίνησε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι «σωστά ο Αντιπρόεδρος Dombrovskis σημείωσε ότι οι πολιτικές μας (στην ΕΕ) δεν πρέπει να αλληλοϋπονομεύονται με βάση τους κοινούς μας στόχους και πολύ ορθά ο Επίτροπος Moscovici τόνισε ότι μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, αυτές οι διακηρυγμένες πολιτικές μας με βάση τον κοινό στόχο για σύγκλιση των οικονομιών μας, θα πρέπει να αξιολογούνται εκ των υστέρων με βάση τα αποτελέσματα τους».

Ως παράδειγμα τέτοιας διακηρυγμένης πολιτικής που πρέπει να αξιολογηθεί εκ των υστέρων, ο Κύπριος ευρωβουλευτής ανέφερε την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση που «περιέχει και Πανευρωπαϊκό Σχέδιο Εγγύησης Καταθέσεων, το οποίο είναι βασική παράμετρος για να υπάρχει σταθερότητα στην ΟΝΕ», που όμως δεν εφαρμόστηκε.

Και συνέχισε: «Όμως, χωρίς την εφαρμογή του, υπάρχει μια έμμεση διάκριση εις βάρος των Κρατών Μελών, ιδίως εκείνων του Ευρωπαϊκού Νότου που είναι αδύνατα και μικρά», αφού ουσιαστικά πρόκειται για μεταφορά καταθέσεων από τα Κράτη Μέλη του Νότου στα Κράτη Μέλη του Βορρά. Καταλήγοντας τόνισε ότι είναι «ευπρόσδεκτα και καλά τα μεγάλα βήματα για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά πρώτα ας εκπληρώσουμε όσα έχουμε ήδη συμφωνήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X