ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Νίκος Αναστασιάδης για Μέρα Ευρώπης: «..Η απάντηση είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη»

*Της Κατερίνας Μιχάηλου

Newsroom K

«Ενώνουμε τη φωνή μας με ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Παρά τις προκλήσεις, η απάντηση είναι πάντα περισσότερη Ευρώπη», δήλωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τη Μέρα Ευρώπης, στις 9 Μαϊου 2017.

Τα παραπάνω λόγια του, συμπλήρωσε η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στο ΚΥΠΕ, με την οποία καταδεικνύει στον κυπριακό λαό και όχι μόνο, όλους τους λόγους για τους οποίους η καθιέρωση της Μέρας Ευρώπης, ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Εντούτοις, η επιλογή της 9ης Μαϊου για τη θεσμοθέτηση της ημέρας αυτής κάθε άλλο παρά τυχαία επιλογή ήταν. Συγκεκριμένα, στις 9 ΜαΪου του έτους 1950, ανάγεται χρονολογικά η δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, με την οποια καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία αλλά και άλλα κράτη σε μία πρώτη οικονομική ένωση, που αφορούσε την παραγωγή τους στον άνθρακα και το χάλυβα.

Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι ύψιστης σημασίας, καθώς αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στην κλίμακα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μίας μεγάλης ομοσπονδίας, η οποία έχοντας ως κοινό σκοπό την προαγωγή και τη διατήρηση της ειρήνης , κατόρθωσε να συγκεντρώσει και να ενώσει κάτω από την ίδια «στέγη», τόσα διαφορετικά κράτη. Η αρμονική συνύπαρξη των κρατών αυτών, στηρίζεται στις κοινές ευρωπαϊκές ιδέες τις οποίες και ενστερνίζονται, όντας μέλη αυτής της Ένωσης.

Και παρόλο που οι προκλήσεις είναι πολλές, όπως αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, τα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς μέλος αυτής της οικογένειας, είναι ακόμη περισσότερα, όπως μας υπενθυμίζει ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ο ίδιος αναφέρεται «στην ελεύθερη διακίνηση μας στις ευρωπαϊκές χώρες, στα δικαιώματά μας ως καταναλωτές, στην ασφάλεια των φαρμάκων» κ.α , ως μερικά από τα προνόμια του ανήκειν στην ΕΕ, τα οποία «πλέον λαμβάνονται ως δεδομένα από τους πολίτες». Γι’αυτούς λοιπόν, και άλλους τόσους λόγους, η «απάντηση θα είναι παντα περισσότερη Ευρώπη».

*Φοιτήτρια μεταπτυχιακού διπλώματος στο τμήμα Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του ΤΕΠΑΚ

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X