ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:35
 

Οι 28 υιοθέτησαν συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή

Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων χωρίς τις ΗΠΑ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κείμενο Συμπερασμάτων για την κλιματική αλλαγή μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισίων, υιοθέτησαν σήμερα οι 28 της ΕΕ, εκφράζοντας τη βαθιά τους θλίψη για την απόφαση αυτή, αλλά και δεσμευόμενοι να συνεχίσουν χωρίς της ΗΠΑ να εφαρμόζουν τους στόχους που έχουν τεθεί, αναζητώντας άλλες συμμαχίες, ακόμα και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο των 28 εκφράζει βαθιά θλίψη για τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για αποχώρηση από τη Συμφωνία των Παρισίων. Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τις πολλές σθεναρές δηλώσεις δέσμευσης στη Συμφωνία των Παρισίων από χώρες που ποικίλλουν από μεγάλες οικονομίες έως μικρά νησιωτικά κράτη.

Οι 28 ξεκαθαρίζουν ότι "ο πλανήτης μπορεί να εξακολουθήσει να βασίζεται στην ΕΕ όσον αφορά τον ηγετικό ρόλο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, συγκεκριμένα, με τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας αρκετά κάτω των 2 °C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και τη συνέχιση των προσπαθειών για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 °C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η ΕΕ θα ηγηθεί, μέσω των φιλόδοξων πολιτικών της για το κλίμα και μέσω της συνεχούς στήριξης των πλέον ευάλωτων, της διαδικασίας για την ανάπτυξη ισχυρών και βιώσιμων οικονομιών στην πορεία προς την επίτευξη ουδέτερου αποτελέσματος όσον αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου κατά το δεύτερο ήμισυ του αιώνα, και τη δημιουργία κοινωνιών ανθεκτικών στην αλλαγή του κλίματος.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αποτελούν τους μεγαλύτερους χορηγούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και παραμένουν δεσμευμένοι να κινητοποιήσουν το μερίδιό τους στο πλαίσιο του στόχου των ανεπτυγμένων χωρών για ετήσια από κοινού κινητοποίηση 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ μέχρι το 2020 για τη δράση σχετικά με το κλίμα σε αναπτυσσόμενες χώρες, από διάφορες πηγές".

Οι 28 αναφέρουν ότι "η Συμφωνία των Παρισίων μας έφερε πιο κοντά σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς".

Σημειώνουν ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου πολυμερή συμφωνία μεταξύ σχεδόν 200 μερών, με την υποστήριξη περιφερειών, πόλεων, κοινοτήτων, επιχειρήσεων καθώς και άλλων μη κρατικών φορέων σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που απειλεί όλους μας.

Αυτό καταδεικνύει, μαζί με την Ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συλλογική μας ευθύνη έναντι ολόκληρου του πλανήτη, για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενιές, και τη δέσμευσή μας να ενεργήσουμε αναλόγως.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι η Συμφωνία των Παρισίων είναι κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Η Συμφωνία είναι φιλόδοξη αλλά όχι καθοδηγητική και επιτρέπει σε κάθε μέρος να διαμορφώσει τη δική του πορεία για τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί την ανάπτυξη, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλο τον κόσμο.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη σταθερή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη ως τον πυρήνα ενός πολυμερούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παραμείνουν ενωμένα και απολύτως προσηλωμένα στην πλήρη και ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, υπενθυμίζουν την ιδιαίτερη ευθύνη των μεγάλων οικονομιών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 % των παγκόσμιων εκπομπών, και καλούν όλους τους εταίρους να διατηρήσουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε το 2015 για την επίτευξη επιτυχών αποτελεσμάτων κατά την COP 23 και την COP 24.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X