ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επόμενες μέρες των εκλογών:Ποια η πορεία του Brexit;

*Του Ανδρέα Ανδρέου

Newsroom K

Οι εκλογές τελείωσαν με τη συντηρητική πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι να είναι η μεγάλη χαμένη των εκλογών. Παρόλο που το κόμμα της προοριζόταν ως το νικητήριο, ωστόσο κέρδισε τις λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο, γεγονός που πλέον δεν επιτρέπει στην κα. Μέι να διαπραγματευτεί το Brexit. Όλο αυτό αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για την Τερέζα Μέι. Ήταν ένα ολοκληρωτικά καταστροφικό αποτέλεσμα για το κόμμα και την Βρετανίδα πρωθυπουργό .

Επομένως, η Βρετανία βρίσκεται στην ουσία με μία χωρίς στέρεα θεμέλια κυβέρνηση, σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία πρέπει να διαπραγματευτεί τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2019, αλλά η εκλογική αποτυχία της Τερέζα Μέι έχει αλλάξει αρκετά τα δεδομένα και τα σχέδια, τα οποία συμφωνήθηκαν.

Όπως ανακοινώθηκε, η Τερέζα Μέι πήρε το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, με μοναδικό στόχο την αύξηση των κοινοβουλευτικών εδρών μιας και τα δύο τρίτα των Βρετανών βουλευτών τάσσονται υπέρ της Ε.Ε., οπόταν η έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απομακρύνει όλο και περισσότερο τις αποφάσεις της κυρίας Μέι, η οποία τάσσεται υπέρ της Ε.Ε.

Αν και οι δημοσκοπήσεις της εμφάνιζαν να προηγείται με 20%, η κα. Μέι μετά από μία αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία, κατάφερε από μόνη της να χάσει την αξιοπιστία της προς τον βρετανικό κόσμο και επανένταξε στο εκλογικό παιχνίδι τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, αντίπαλος ο οποίος εθεωρείτο αδύνατον να κερδίσει τις εκλογές. Οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία. Συγκεκριμένα με 649 από τις 650 έδρες να έχουν κατανεμηθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 318 αντί για τις 326 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία και 12 λιγότερες από τις 330 που κατείχαν στο Κοινοβούλιο. Οι Εργατικοί έλαβαν 262.

Εντούτοις, το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει την πιθανότητα να μην υπάρξει Brexit ή τουλάχιστον η Βρετανία να κινηθεί προς ένα λιγότερο σκληρό Brexit. Ήδη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε συνομιλία της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, σχεδιάζει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της από την Ε.Ε, μέσα στο επόμενο διάστημα, μιας και η Βρετανία δέχεται έντονες πιέσεις για την επίσπευση των διαδικασιών για το Brexit, τόσο από το Βερολίνο όσο και από τις Βρυξέλλες.

Στο σύνολο τους 33 οικονομολόγοι, υποστηρίζουν πως το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία δείχνει πως η χώρα απομακρύνεται από την ιδέα ενός σκληρού Brexit. Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι αφού θεωρεί ότι λόγω έλλειψης εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κα. Μέι δεν δύναται να ασκήσει την πολιτική της, να επισπεύσει δηλαδή τη διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα δείχνουν ότι η κα. Μέι ήθελε να περάσει στην Ιστορία ως η δεύτερη «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, κάτι το οποίο φαντάζει πλέον αδύνατο. Θα έλεγε κανείς ότι τιμωρήθηκε ένεκα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης και αλαζονείας που την διακατείχε.

Από ότι φαίνεται η πρωθυπουργία της κα. Μέι δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμη στο προσκήνιο μιας και θα παραμείνει προσωρινά στην πρωθυπουργία, επικεφαλής μιας κυβέρνησης Συντηρητικών-Ενωτικών της Β. Ιρλανδίας και σύντομα θα αντικατασταθεί, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα και η πιθανότητα νέων πρόωρων εκλογών, ίσως και το φθινόπωρο.

Η κ. Μέι αποδυναμώθηκε και στη βρετανική Βουλή και απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους της και σε συνδυασμό με τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, θα αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί τη γραμμή του Brexit και να οδηγηθεί σε μία μεσαία λύση.
Η Βρετανία, ενόψει και των παρόντων αποτελεσμάτων φαίνεται να βρίσκεται σε συνθήκες αβεβαιότητας, αφού δύσκολα θα συγκροτηθεί μία κυβέρνηση με την απαιτούμενη σταθερότητα για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που πλησιάζουν.

Πτώση στερλίνας

Είκοσι έξι οικονομολόγοι προβλέπουν πτώση της στερλίνας μέσα στους επόμενους μήνες λόγω των πρόωρων εκλογών της Βρετανίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει οδηγήσει σε πτώση τη στερλίνα, έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση του exit poll, φτάνοντας τα 1,2792 δολάρια. Τις τελευταίες εβδομάδας βρισκόταν στα 1,28 με 1,30 δολάρια.

Παρόλα αυτά η κα. Μέι απολογήθηκε για την απόφασή της να προβεί σε πρόωρες εκλογές και έδειξε μεταμέλεια και ταπεινότητα για τα λάθη της. Παράλληλα φάνηκε αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις άμεσες κυβερνητικές προκλήσεις, έχοντας πάντοτε υπόψη της και τις απόψεις και φωνές του κόμματος, αφού το σχέδιο της Τερέζα Μέι για σκληρό Brexit είναι νεκρό, μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει το Brexit και τόνισε ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη το κυβερνητικό έργο της.

Ανδρέας Ανδρέου, απόφοιτος Ψηφιακών Μέσων και Δημοσιογραφίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο ΤΕΠΑΚ

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X