ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας ενώπιον Ευρωκοινοβουλίου

40 χιλιάδες εταιρείες στην Ευρώπη, εργοδοτούν 1,5 εκατομμύριο υπαλλήλους

Newsroom K

Οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας πρέπει να τηρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την υπευθυνότητα, τον έλεγχο προσωπικού και τις καταγγελίες για κακή συμπεριφορά, ενώ πρέπει να παραμένουν μακριά από στρατιωτικά καθήκοντα, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και οι Ευρωβουλευτές της Υποεπιτροπής Άμυνας τάσσονται υπέρ της θέσπισης Ευρωπαϊκών κανόνων για τις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας (ΕΙΑ).

Η χρήση ιδιωτικών εταιρειών πρέπει να περιορίζεται στη υλικοτεχνική υποστήριξη, την προστασία των εγκαταστάσεων ενώ συμβάσεις για προστασία στο εξωτερικό θα πρέπει να ανατίθενται μόνο σε ΕΙΑ με έδρα την ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές.

Με 50 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 1 αποχή εγκρίθηκε το ψήφισμα σχετικά με την ιδιωτική ασφάλεια

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν την κατάρτιση ανοικτού καταλόγου εταιρειών που συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με τη διαφάνεια, ποινικά μητρώα, χρηματοοικονομική ικανότητα, άδειες, αυστηρό έλεγχο του προσωπικού και τήρηση ενός διεθνούς κώδικα δεοντολογίας. Αυτό θα μπορούσε να ακολουθηθεί από ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που χρησιμοποιούν τις ΕΙΑ για την προστασία του προσωπικού της ΕΕ, στο πρότυπο των πρακτικών του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ.

"Περισσότερο από το 70% των πολιτών της ΕΕ λένε ότι η ασφάλεια και η άμυνα θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hilde Vautmans (ALDE, ΒΕ), προτρέποντας "την Επιτροπή και το Συμβούλιο να υποβάλουν Ευρωπαϊκά πρότυπα για τις ΕΙΑ προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος ".

Επόμενα βήματα

Το ψήφισμα σχετικά με την ιδιωτική ασφάλεια εγκρίθηκε με 50 ψήφους υπέρ, 6 ψήφους κατά και 1 αποχή. Το Κοινοβούλιο στο σύνολο του θα ψηφίσει επί της πρότασης κατά την ολομέλεια του Ιουνίου στο Στρασβούργο.

Ιστορικό

Στην ΕΕ υπάρχουν περίπου 40.000 ΕΙΑ με περισσότερους από 1.5 εκατομμύρια υπάλληλους, παρέχοντας υπηρεσίες όπως υλικοτεχνική στήριξη, μέχρι και διοίκηση φυλακών ή παροχή προστασίας, στρατιωτική στήριξη και παροχή στρατιωτικής τεχνολογίας (τα στοιχεία αφορούν το 2013). Χρησιμοποιούνται επίσης για την προστασία των αντιπροσωπειών της ΕΕ σε τρίτες χώρες και για την παροχή ασφάλειας στις εγκαταστάσεις Ευρωπαϊκών αποστολών και επιχειρήσεων.

Οι ΕIΑ, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντισταθμίσουν τις συρρικνούμενες ένοπλες δυνάμεις ή για να αποφύγουν περιορισμούς που αφορούν τη χρήση στρατευμάτων, έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και για πρόκληση θανάτων. Αυτό αποκάλυψε κενά στην υπευθυνότητα και έχει αρνητικές συνέπειες για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι εργασίες για τη ρύθμιση των ΕΙΑ βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά διεθνή φόρα, συμπεριλαμβανομένου του Φόρουμ Montreaux Document, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται στις ΕIA και τον Διεθνή κώδικα δεοντολογίας για τους παρόχους ιδιωτικών υπηρεσιών φύλαξης, ο οποίος καθορίζει βιομηχανικά πρότυπα. Η ΕΕ δεν διαθέτει ομοιόμορφους κανόνες για τις ΕΙΑ, ενώ οι κανόνες των κρατών μελών έχουν σημαντικές διαφορές. Η έλλειψη κοινών κυρώσεων σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι για την πρόληψη κατάχρησης και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας των ΕΙΑ σε πολυμερείς παρεμβάσεις και περιοχές σύγκρουσης.

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X