ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόοδο κατέγραψε η 7η συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας για προσφυγικό

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 2,9 δισ. Ευρώ για το 2016-2017

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρόοδο κατέγραψε η έβδομη συνεδρίαση της Διευθύνουσας Επιτροπής για την παρακολούθηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τους πρόσφυγες, όσον αφορά την εκταμίευση της χορηγούμενης στήριξης, η οποία συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Η επιτροπή, που αποτελείται από κοινοτικούς και Τούρκους αξιωματούχους, κατέγραψε πως από το συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3 δισ. Ευρώ για το 2016-2017, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 2,9 δισ. Ευρώ. έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 48 έργα αξίας άνω των 1,6 δισ. Ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί 811 εκατ. Ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν την υπογραφή σύμβασης κοινωνικοοικονομικής στήριξης ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που αποσκοπεί στη βελτίωση της απασχολησιμότητας των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία μέσω της κατάρτισης γλωσσών και άλλων δεξιοτήτων. Επιπλέον, η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας για την Τουρκία για το 2017, το οποίο καθορίζει τις προτεραιότητες για κονδύλια ύψους 714 εκατ. Ευρώ για τους πρόσφυγες, τα οποία πρέπει να αναληφθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Στο σκέλος της ανθρωπιστικής βοήθειας, το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την κοινωνική ασφάλεια εξακολουθεί να επιταχύνεται, με περισσότερους από 680.000 πρόσφυγες που υποστηρίζονται μέχρι σήμερα. Η ΕΕ σκοπεύει να φθάσει την υποστήριξη στα 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του έτους.

Η σύμβαση για τη μεταφορά και απόδοση μετρητών στους πρόσφυγες υπό όρους υπογράφηκε με την UNICEF το Μάρτιο και σημειώνει σταθερή πρόοδο με στόχο την εγγραφή 230.000 μαθητών μέχρι το τέλος του 2017.

Ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά πως η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινή ζωή πολλών προσφύγων" και πως είναι απολύτως προσηλωμένος στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα ανυπομονώντας να επισκεφθεί κάποια από τα προγράμματα στήριξης των προσφύγων την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, σημείωσε ότι "η διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες βελτιώνει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ευάλωτων ανθρώπων και οικογενειών. Έχουμε ήδη φτάσει πάνω από 680.000 ανθρώπους μέσω του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας έκτακτης ανάγκης και η συμπληρωματική χρηματοδότηση που έχει δεσμευτεί τον Μάιο θα μας επιτρέψει να φθάσουμε στα 1,3 εκατομμύρια πρόσφυγες μέχρι το τέλος του έτους. Μαζί με τους εταίρους μας και την τουρκική κυβέρνηση, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να προσφέρουμε στους ευάλωτους πρόσφυγες βοήθεια, αίσθημα αξιοπρέπειας και ελπίδα".

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X