ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συμφωνία στο Συμβούλιο των 28 για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Στόχος η θέσπιση ελάχιστων κανόνων για τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε συμφωνία κατέληξε το Συμβούλιο των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ σχετικά με πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, στόχος της προτεινόμενης οδηγίας είναι αρχικά η θέσπιση ελάχιστων κανόνων σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Συμφωνία προβλέπει την άρση των εμποδίων στη διασυνοριακή δικαστική και αστυνομική συνεργασία, καθορίζοντας κοινές διατάξεις για τη βελτίωση της διερεύνησης εγκλημάτων που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ ζητά να ευθυγραμμιστούν οι κανόνες της ΕΕ με τις διεθνείς υποχρεώσεις, ιδίως εκείνες που απορρέουν από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την έρευνα, την κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων του εγκλήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (Σύμβαση της Βαρσοβίας) FATF).

"Για να διεξάγει κανείς τρομοκρατικές ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, χρειάζεται χρήματα. Με αυτούς τους νέους κανόνες, στόχος μας είναι να διακόψουμε και να κόψουμε αποτελεσματικά τις οικονομικές πηγές των εγκληματιών.

Είναι μια βασική διάσταση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Προεδρία έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα αυτόν τον φάκελο. Ελπίζουμε τώρα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να ξεκινήσει έγκαιρα διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας", ανακοίνωσε η Μαλτέζικη Προεδρία.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X