ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:17
 

To μεταναστευτικό στο επίκεντρο της παρέμβασης ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο

Άμεση λύση στο μεταναστευτικό ζητημα συζητήθηκε στη Σύνοδο ΕΕ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό, η πρόοδος στην υλοποίηση της στρατηγικής για την κοινή άμυνα και ασφάλεια, η ψηφιακή αγορά και η επικείμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ήταν τα βασικά θέματα επί των οποίων τοποθετήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Αντικείμενο του Συμβουλίου (GAC ) ήταν η προετοιμασία του κειμένου των Συμπερασμάτων του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα επικεντρωθεί σε θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και άμυνας, απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, το ζήτημα της Ψηφιακής Ευρώπης, καθώς και το θέμα της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή.

Κατά την τοποθέτησή του στη Συνεδρίαση και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει συλλογικά να συμμετάσχουμε στις προσπάθειες για πρακτική εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης, η οποία δεν μπορεί να είναι εθελοντική και κατά βούληση. Αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης του μεταναστευτικού ζητήματος θα πρέπει να είναι και η σαφής και ισομερής κατανομή βαρών, είπε ο Υπουργός.

Σε σχέση με το θέμα άμυνας και της ασφάλειας, ο Ιωάννης Κασουλίδης καλωσόρισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ, σημειώνοντας ότι το επίπεδο φιλοδοξίας της στρατηγικής στοχεύει να καταστήσει την Ένωση ικανή να δρα αυτόνομα στη διαχείριση κρίσεων και να είναι σε θέση να προστατεύει τους πολίτες της. Ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε, επίσης, τη σημασία της Σύμβασης της Λευκωσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, η οποία θα βοηθήσει ιδιαίτερα κράτη μέλη της περιφέρειας, καθώς και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ενώ στήριξε τις αναφορές στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με το ελεύθερο και δίκαιο διεθνές εμπόριο. Εξήρε, επίσης, την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τον αμετάκλητο και οικουμενικό χαρακτήρα της συμφωνίας αυτής.

Στο γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε το θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ ως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να λαμβάνει πλήρως υπόψη τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών και θα πρέπει να προωθεί σαφείς στόχους όπου υπάρχει πρόσθετη αξία.

Δήλωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει, παράλληλα, να μπορεί να αντεπεξέλθει με τις νέες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε πρωταρχικής σημασίας τομείς, όπως την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την αειφόρο ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, την έρευνα και την καινοτομία, την ασφάλεια και την τρομοκρατία, την μετανάστευση, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X