ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:44
 

Χατζηγεωργίου: Ανάγκη σεβασμού των κρατών ΕΕ για τα χωρικά τους ύδατα

Αναφορά ευρωβουλευτή για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom K

«Η ΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους» Αυτή ήταν η απάντηση τoυ Επίτροπου για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χάν σε ερώτηση που του κατέθεσε ο Τάκης Χατζηγεωργίου (όσο και άλλοι Κύπριοι και Έλληνες ευρωβουλευτές, με ανάλογο περιεχόμενο) σχετικά με τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στην απάντηση του ο Επίτροπος καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια στρεφόμενη κατά κράτους μέλους, ή αιτίες τριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Συνεχίζει τονίζοντας η ‘ΕΕ έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και τη διερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων’

Η ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ κατατέθηκε με αφορμή ότι στις 19 Απριλίου η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (αρ. 410/17) με την οποία είχε δεσμεύσει περιοχή εντός των χωρικών υδάτων και της Κυπριακής ΑΟΖ. Επιπρόσθετα στις 27/4/2017, το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros είχε εισέλθει στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Επίτροπος δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα που του είχε τεθεί αν θεωρεί ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας επιτρέπουν έστω και την συζήτηση για σημαντικά ζητήματα που απαιτεί η Τουρκία, όπως είναι η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Follow Europe: Τελευταία Ενημέρωση

X