ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:59
 

Φόρμουλα Ερντογάν για Κυπριακό

Κατατέθηκε από την τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατέθεσε μια νέα πρόταση-φόρμουλα για το Κυπριακό κατά την διάρκεια της επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία. Την πληροφορία φέρνει στο προσκήνιο η αγγλική έκδοσης της τουρκικής αντιπολιτευόμενης ενημερωτικής ιστοσελίδας, Αχβάλ.

«Οι δημόσιες ανταλλαγές σχετικά με την Κύπρο έδειξαν ότι το ζήτημα παραμένει σε αδιέξοδο», τονίζει η ιστοσελίδα σε σχετικό δημοσίευμα της, η οποία στη συνέχεια επισημαίνει: «Ο Ερντογάν παρουσίασε στον Τσίπρα παλιό τουρκικό κρασί (ή χυμό σταφυλιών) σε ένα νέο μπουκάλι. Σύμφωνα με το τουρκικό σχέδιο και οι δύο πλευρές θα αγνοήσουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενναλακτικά, οι δυο πλευρές θα συγκροτήσουν διμερείς εξερευνητικές επιτροπές που θα καταλήξουν σε τελική διευθέτηση στο νησί».

Η απάντηση της Ελλάδας

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η τουρκική πλευρά πρότεινε στην Αθήνα μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, η οποία θα παρακάμπτει τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., ενδεχομένως και τις δυο κοινότητες και θα στοχεύει στην άμεση λύση του Κυπριακού, με την ενεργή εμπλοκή της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ποια υπήρξε η απάντηση της ελληνική πλευράς στην τουρκική πρόταση; Η ιστοσελίδα μάς παρέχει τις εξής πληροφορίες: «Ήταν μια προσφορά που ο Τσίπρας μπορούσε να αρνηθεί αμέσως. Ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι με την Κύπρο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρέπει να παραβιάζεται η διαδικασία διευθέτησης (του Κυπριακού) για το διαιρεμένο νησί».

Ενισχυμένη η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου

Στη συνέχεια, διευκρινίζονται τα εξής: «Όσον αφορά την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικά, ο Τσίπρας αισθανόταν σίγουρα ισχυρότερος από τον ομόλογό του. Η Ελλάδα, μαζί με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ιορδανία και τα παλαιστινιακά εδάφη, εντάσσεται στο λεγόμενο φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, που αποκλείει την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, προφανώς κουρασμένες από τη διαμάχη με τον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, προώθησαν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ξεχωριστής δομής ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο».

Κρίσιμη η επόμενη περίοδος

Το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία δεν έφερε στο προσκήνιο θετικά αποτελέσματα για τα ελληνοτουρκικά, εκτός από τα μηνύματα που έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην εσωτερική κοινή γνώμη της Ελλάδας, υπογραμμίζει ότι στη νέα περίοδο στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση και τις επιλογές του Προέδρου της Τουρκίας μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δυο χωρών ξεκινούν επαφές, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Βαριές οικονομικές κυρώσεις Τραμπ στην Άγκυρα

«Σιγά τις βαριές οικ. κυρώσεις ρε φαντασμένε, ανιστόριτε και υπερφίαλε `πανέξυπνε`. »
ΑΚΑ  |  09:24

Αλλάζουν τα δεδομένα Ερντογάν με τη συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων

«Δεν χαιρεκακώ, αλλά αν οι Κούρδοι συμμαχούσαν με την Ελλάδα το 1919, σήμερα θα είχαν το κράτος τους, ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  15:46

Ακιντζί: Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε

«Μην τα μασάς ρε μεγάλε θα σου κόψει τον μισθό σου ο Ερντογκάν;»
Mitsos  |  13:36

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ περιμένει από όλα τα κράτη να σέβονται το διεθνές δίκαιο

«Ακόμη μια κοτούλα μίλησε. Έχεις κότσια κύριε, δείξε τα, αν όχι πήγαινα στο κοτέτσι σου!!! »
ΑΚΑ  |  08:53

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X