ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτίου: Τεράστιες οι ευθύνες της Τουρκίας προς τους αγνοούμενους

Η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Προεδρικός Επίτροπο, δεν θα απόδεχθεί μεθοδεύσεις από την κατοχική δύναμη

ΚΥΠΕ

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση δεν θα ενδώσει, ούτε και θα αποδεχτεί τους σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις της κατοχικής δύναμης, για κλείσιμο της τραγωδίας των αγνοουμένων, έδωσε την Κυριακή προς όλες τις οικογένειες των αγνοουμένων, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Ανθυπολοχαγού Χριστόδουλου Χ’’ Χριστοδούλου του Γεωργίου, που έγινε το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, στην Μακεδονίτισσα, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι «οι ευθύνες της Τουρκίας για τη δημιουργία και τη συντήρηση για σχεδόν μισό αιώνα της τραγωδίας των αγνοουμένων είναι τεράστιες αλλά και ασήκωτες», προσθέτοντας ότι «λόγω της στάσης της κατοχικής δύναμης και των συνοδοιπόρων της οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος έχουν φτάσει σε ένα επικίνδυνα οριακό σημείο».

«Οχτακόσιες πενήντα περίπου οικογένειες αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους. Ταυτόχρονα, είναι τραγικό το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της ΔΕΑ για το 2018 έχουν εντοπιστεί μόνο μερικά λείψανα αγνοουμένων μας», υπογράμμισε.

Αυτό που διαπράττει η Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, είναι και απάνθρωπο και εγκληματικό γιατί εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί για ένα ανθρωπιστικό θέμα, γιατί το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι πολιτικό αλλά ένα πρόβλημα που αγγίζει ανθρώπινες ζωές.

Είναι ντροπή για την ίδια την διεθνή κοινότητα που δεν κατάφερε μετά από 44 χρόνια να πείσει και να πιέσει την κατοχική δύναμη να συνεργαστεί, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής με την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και την προσπάθεια παραχάραξης και διαγραφής της ιστορίας μας από την κατοχική δύναμη, αποτελούν μια οδυνηρή πραγματικότητα που μαζί με την αρνητικότητα και αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς καθιστούν ολοένα και πιο ορατό τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης».

«Γι αυτό και η επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος παραμένει για μας πρώτη και ύψιστη και προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Ο Προεδρικός Επίτροπος τόνισε ότι «αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας, τον τερματισμό της κατοχής, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων ανεξαίρετα των πολιτών μας».

«Αγωνιζόμαστε να επικρατήσουν συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ευημερίας που θα επιφέρουν μια νέα εποχή στην πατρίδα μας, εποχή αισιοδοξίας και υψηλών προσδοκιών ιδιαίτερα για τη νέα γενιά και για όλες τις άλλες γενιές που θα ακολουθήσουν», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον ήρωα Ανθυπολοχαγό Χριστόδουλου Χ’’ Χριστοδούλου, ο κ. Φωτίου είπε ότι «σήμερα γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίας ενός άξιου τέκνου της ηρωομάνας γης της Ζώδιας» και πρόσθεσε ότι «υπερήφανοι θα αισθάνονταν σήμερα για τον λεβεντονιό τους οι γονείς του Χριστόδουλου, Γεώργιος και Ευρυδίκη, που έφυγαν από την ζωή με τον καημό της εξακρίβωσης της τύχης του».

«Ο Χριστόδουλος έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και προς όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας, οφείλουμε πολλά. Οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Φωτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X