ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:46
 

Γ. Λιλλήκας: Eύλογες και δικαιολογημένες οι ανησυχίες του ΣΥΠΡΟΔΑΤ για ΜΕΔ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς ευχαρίστησε τη Συμμαχία Πολιτών για τη στήριξη της

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι ανησυχίες του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) για συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί και συζητούνται στο Κοινοβούλιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι «εύλογες και δικαιολογημένες τις οποίες συμμεριζόμαστε», δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «αυτή η Πολιτεία έχει δώσει πολλά εργαλεία, θα έλεγα πολλές φορές έχει δώσει υπερόπλα στις τράπεζες αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες και τοποθετώντας τους σε ακόμη πιο δυσμενή θέση από τη θέση που τους έχει βάλει η οικονομική κρίση στην Κύπρο».

Ως Συμμαχία Πολιτών, σημείωσε, «δεν έχουμε καμία διάθεση να ενισχύσουμε περαιτέρω το οπλοστάσιο των τραπεζών, αφήνοντας ευάλωτους τους δανειολήπτες εκείνους οι οποίοι μέχρι την κρίση ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις που είχαν έναντι των δανείων τους».

Ανέφερε ότι «η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει με ταχύτερους ρυθμούς πραγματικά μέτρα αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες έτσι ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι μια αναγκαιότητα δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που να είναι σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας. Οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, ταχύτητα αλλά και πνεύμα συνεργασίας για αναδιαρθρώσεις σε σύντομο χρόνο των δανείων», είπε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, «η Κεντρική Τράπεζα πρέπει επιτέλους να διαδραματίσει τον εποπτικό της ρόλο. Είχε θέσει στόχους, έδωσε διαδικασίες στις τράπεζες, αλλά δεν έχουμε δει καμία τιμωρία να επιβάλλεται στις τράπεζες που δεν υλοποίησαν τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας».

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «το κράτος θα πρέπει να επισπεύσει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Δεν είναι με το να αφαιρούμε δικαιώματα από τους κύπριους πολίτες για προσφυγή στη δικαιοσύνη ή για άσκηση έφεσης στις αποφάσεις δικαστηρίων που θα λύσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

«Είναι επισπεύδοντας τις διαδικασίες και της δικαιοσύνης έτσι ώστε να μπορεί η δικαιοσύνη να αποφαίνεται και να αντιμετωπίζει τις διάφορες προσφυγές μέσα σε σύντομο χρονικό πλαίσιο και όχι μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες που εξυπηρετούν άλλα επαγγέλματα αλλά όχι τους πολίτες», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ Κώστας Μελάς ευχαρίστησε τη Συμμαχία Πολιτών για τη στήριξη της στο Σύνδεσμο σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι ως θέμα αρχής πρέπει να εκσυγχρονιστεί το κράτος μας με διαδικασίες που να διευκολύνουν με τρόπο σύγχρονο τη ρευστοποίηση κάποιων εξασφαλίσεων».

«Αυτό το όπλο οι τράπεζες δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν ως απειλή για τους δανειολήπτες ώστε να δεχτούν αυτά που τους προτείνουν για αναδιάρθρωση», είπε.

«Για εμάς το κλειδί της επιτυχίας, της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι σωστές αναδιαρθρώσεις. Αντί να αρχίζει η αντιμετώπιση κάποιου μη εξυπηρετούμενου δανείου ορθολογικά από αυτή τη διαδικασία, οι προτάσεις που γίνονται εστιάζουν στο να διευκολυνθούν οι τράπεζες, αφαιρώντας από τους δανειολήπτες δικαιώματα όπως το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο που είναι ιερό και απαράβατο», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση