ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γαλανός: Έτοιμος ο Δήμος Αμμοχώστου να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα

Επαφές έκανε ο Δήμος με τον Ε/κ διαπραγματευτή, με τον ΥΠΕΞ στην παρουσία του ΚΕ

ΚΥΠΕ

Ο Δήμος Αμμοχώστου είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα και θα σταθεί στο ύψος του, δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Αλέξης Γαλανός.

Ο κ. Γαλανός έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη την Παρασκευή με αφορμή τα σενάρια που δημοσιεύονται στον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, τα οποία χαρακτήρισε ως `ελιγμό`.

Σημειώνοντας ότι χθες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου σε προκαθορισμένη συνεδρία του, είπε ότι «θέλω να δηλώσω πολύ σαφώς και εκ μέρους όλου του ΔΣ ότι επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου - και πρώτο βήμα είναι το άνοιγμα της περίκλειστης, θα γίνει για εμάς αποδεκτό μόνο με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, το 550, το 789, που είναι δεσμευτικές αποφάσεις, και άλλες’.

Επίσης, υπενθύμισε τη β’ Συμφωνία Κορυφής Κυπριανού – Ντενκτάς και τη σχετική πρόνοια «που είναι ξεκάθαρη, και αφορά στην προτεραιότητα για επιστροφή της Αμμοχώστου μετά που θα ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις πάνω σε θέματα συνταγματικού και εδαφικού».

Η Αμμόχωστος, είπε, ‘όφειλε να είχε επιστραφεί όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχε η προτεραιότητα. Δεν έχουν σεβαστεί αυτή τη Συμφωνία Κορυφής και τίθεται ένα ερωτηματικό πόσο σεβόμαστε κάποιες συμφωνίες. Διότι υπάρχει και το παράδειγμα της Γ’ς Βιέννης».

Ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι ‘είναι μια θέση που πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της Αμμοχώστου διότι εκτός από τις θέσεις αρχής, τα σχετικά ψηφίσματα, ψηφίσματα επίσης του Ευρωκοινοβουλίου το 212, εκτός από την έκθεση προόδου της Τουρκίας που αναφέρει σαφέστατα το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου με βάση αυτά τα ψηφίσματα που ανέφερα, εκτός από άλλες αποφάσεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, τέτοια επιστροφή δεν είναι ρεαλιστική, είναι ανέφικτη. Πώς θα επιστρέψουν; Υπό ποιες συνθήκες; Υπάρχουν υποδομές; Η ίδια η Μιλλιέτ αναφέρει ότι θέλει πέντε χρόνια να ξανακτιστεί η Αμμόχωστος και μερικά δισεκατομμύρια και είναι πολύ μακριά από τους υπολογισμούς. Πώς θα επιστρέψουν;».

‘Θα επιστρέψουμε απλώς στα σπίτια μας υπό τ/κ διοίκηση, δίνοντας ταυτόχρονα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή του Κυπριακού αναγνώριση; Διαγράφοντας οτιδήποτε άλλο; Δεχόμενοι ότι πλέον τελειώνει το θέμα, υπάρχουν οι τουρκικές εγγυήσεις και θα μείνουν εσαεί τα τουρκικά στρατεύματα;’ διερωτήθηκε.

Σημειώνοντας ότι δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός είπε ότι έχουμε και ευθύνες προς το κράτος.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι κατανοεί «τον πόνο του πρόσφυγα που θέλει να πάει σπίτι του αλλά δεν μπορεί να γίνει αυτό κάτω από αυτές τις συνθήκες για τους λόγους που ανέφερα».

Υπενθύμισε ότι ο Δήμος έκανε ήδη επαφές (με τον Ε/κ διαπραγματευτή, με τον Υπουργό Εξωτερικών στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου) και είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα έγγραφο με όλα τα νομικά σημεία και σημείωσε ότι παρόλο που φαίνεται ότι είναι ελιγμός, θα πρέπει να τον πάρουμε σοβαρά.

Την ίδια ώρα, είπε, είναι και μια ευκαιρία να προβάλουμε και πάλι το θέμα της προτεραιότητας της Αμμοχώστου.

Είπε ακόμη ότι τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μπούμε σε μια εκστρατεία για την Αμμόχωστο, να ηγηθούμε, και προς την κατεύθυνση των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, στην ΕΕ, και αλλού» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Δήμος είναι έτοιμος για επιστροφή στα σωστά πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, είπε ότι έχει γίνει πολλή ετοιμασία και υπενθύμισε την ύπαρξη του Συμβουλίου Επανεγκατάστασης και Ανοικοδόμησης, το οποίο, όπως είπε, εργάζεται συστηματικά και αποτελείται από διάφορες ομάδες και κλιμάκια.

‘Εχουν γίνει μελέτες, υπάρχει σχέδιο και για τις υποδομές και για το σχέδιο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης της πόλης, εκείνο που δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό πώς θα κτιστεί και πάλι είναι επειδή δεν μπορεί να μπει κανένας μέσα στην περίκλειστη πόλη. Ο μόνος τρόπος να δούμε την κατάσταση κάποιων κτιρίων είναι με τα drones’ είπε ο κ. Γαλανός σημειώνοντας ότι υπάρχει και θέμα ασφάλειας καθώς μετά από 43 χρόνια ΄δεν είναι και τόσο εύκολο να μπει κάποιος σπίτι του’.
‘Πιστεύω ότι γίνεται καλή δουλειά και είναι προχωρημένη σε μεγάλο βαθμό’ είπε.

Αναφερόμενος στους Τ/κ, είπε ότι «υπάρχουν Τ/Κ που θέλουν να ζήσουμε μαζί, σε μια επανενωμένη Κύπρο, και εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα κοινό κράτος, τα παιδιά μας να ζήσουν μαζί. Όμως υπάρχει και μια νοοτροπία πολύ σκληρή όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από μέλη της ηγεσίας της τ/κ κοινότητας που δεν αντιλαμβάνεται ότι με τέτοιου είδους κινήσεις ιδιαίτερα σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, στη δική μας πλευρά, παραμονές εκλογών, μετά από ένα ναυάγιο, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση».

«Δίνεται η εικόνα της εκμετάλλευσης και δίνεται η εικόνα μιας σκληρότητας απέναντι ενός προσφυγικού κόσμου που υποφέρει» συνέχισε.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι η Τουρκία εάν θέλει να προβεί σε μια ενέργεια θα μπορούσε να κινηθεί βάσει συμφωνίας και ψηφισμάτων. Υπενθύμισε επίσης τη συμφωνία που έγινε μεταξύ του Δημάρχου της Αμμοχώστου και του δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπως ανοίξει στους Ε/κ το περίκλειστο τμήμα κάτω από το επίσημο κράτος, να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου κάτω από ευρωπαϊκούς κανόνες και να αναβαθμιστεί η μεσαιωνική πόλη ‘που είναι ένα πραγματικό διαμάντι και πρέπει να γίνει μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ’.

‘Αυτό το υπογράψαμε και το δεχτήκαμε μαζί. Δυστυχώς άλλαξε ο τ/κ δήμαρχος αλλά ήταν μια εισήγηση που προήλθε και από τη δική μας κυβέρνηση και ήταν ένα βήμα μπροστά’ συμπλήρωσε.

Ο κ. Γαλανός έστειλε και το μήνυμα ότι ‘εξτρεμιστικές πλευρές που θέλουν να τελειώνουμε με τη διχοτόμηση και θέλουν να φύγουν κάποια κίνητρα που θα μπορούσαν να μας φέρουν μαζί, εξυπηρετούν παρόμοιες αντιλήψεις στη δική μας πλευρά, αλλά ιδιαίτερα εξυπηρετούν εθνικιστικά συμφέροντα στην Τουρκία’.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, ‘πολλοί και στην Τουρκία και κάποιοι κύκλοι επενδύουν πάνω σε οικονομικά συμφέροντα για να εποικίσουν την Αμμόχωστο σε κάποιο στάδιο. Σε αυτά θα αντισταθούμε’.

Εκδηλώσεις
Ο κ. Γαλανός είπε ότι φέτος, στις 14 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μια λιτή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου θα υπάρξει μια ομόφωνη ανακοίνωση και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή όσων συμπολιτών το επιθυμούν, για ανταλλαγή απόψεων κτλ.

Στο τέλος, είπε, θα υπάρξει ‘η σημαία της ενότητας για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και τις επιβουλές αλλά και τις ελπίδες ότι η Αμμόχωστος συνεχίζει να είναι η πόλη μας που μας καλεί να επιστρέψουμε κοντά της’.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης αντικατοχική πορεία στο οδόφραγμα.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα συμμετάσχουν και Τ/κ στη συνεδρία, είπε ότι πρόκειται για μια ανοικτή συνεδρία των πολιτών της Αμμοχώστου και πρόσθεσε ότι ‘εάν οι Τ/κ αισθάνονται ότι είναι πολίτες και μέλη του Δήμου Αμμοχώστου με όλη την αγάπη μας, βεβαίως, αλλά είναι ανοικτή η συνεδρία για τους πολίτες της Αμμοχώστου για τους ψηφοφόρους και εκείνους που έκαναν αποχή για τους γεννηθέντες και ζήσαντες στην Αμμόχωστο. Εάν υπάρχουν Τ/κ που θέλουν να έρθουν μαζί μας, βεβαίως’.

Είπε ακόμη ότι έχουν κληθεί να παρευρεθούν Τ/κ, τ/κ σύνολα που υποστηρίζουν τη σωστή επιστροφή της πόλης.

Καταλήγοντας, είπε ότι η μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση θα γίνει στις 7 του Οκτώβρη με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X