ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:16
 

Γαλλική σφήνα στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Άγκυρα στο τεμάχιο 8 ρίχνει η TOTAL επεκτείνοντας έτσι την παρουσία της στα ενεργειακά της Α. Μεσογείου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η επίσημη ανακοίνωση από τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου ότι η γαλλική TOTAL ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα σε μια περιοχή όπου η τουρκική πλευρά προσπαθεί να γκριζάρει, έρχεται σε μια περίοδο όπου τα ενεργειακά της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή. Το επίσημο ενδιαφέρον από γαλλικής πλευράς για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο τεμάχιο 8, αποκαλύπτει πως η Ανατολική Μεσόγειος και ειδικότερα η κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί για το Παρίσι, επιλογή πρώτης γραμμής που σχετίζεται άμεσα με τους ενεργειακούς πόρους αλλά και διαδρόμους προς την Ευρώπη. Σε διπλωματικό επίπεδο η κίνηση της γαλλικής TOTAL, μετά και τα όσα διαδραματίσθηκαν στο τεμάχιο 3, μεταφράζεται ως μια απάντηση στην Άγκυρα αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι το τεμάχιο 8 παρουσιάζεται σε τουρκικούς χάρτες, ως μια περιοχή που εμπίπτει στην δικαιοδοσία του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.

Επεκτείνεται η TOTAL

Νοουμένου ότι και τυπικά η Λευκωσία θα ανάψει το πράσινο φως στην TOTAL για συμμετοχή στο οικόπεδο 3, το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ιταλική ΕΝΙ, οι Γάλλοι θα έχουν παρουσία σε τρία οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή τη στιγμή η TOTAL συνεργάζεται με την ΕΝΙ στα τεμάχια 11, όπου η ερευνητική γεώτρηση του περασμένου καλοκαιριού δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα και στο τεμάχιο 6 που η γεώτρηση, αρχές του 2018 έδειξε την ύπαρξη ικανοποιητικής ποσότητας ΦΑ που δικαιολογεί την διεξαγωγή επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Επί του προκειμένου, ο Περιφερειακός Διευθυντής της TOTAL κ. Στεφάν Μισιέλ, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αφού υπενθύμισε τα θετικά αποτελέσματα στο στόχο «Καλυψώ» σημείωσε ότι σίγουρα θα υπάρξει και επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Ικανοποίηση στη Λευκωσία

Το γαλλικό ενδιαφέρον προκαλεί ευφορία στη Λευκωσία αφού η παρουσία της TOTAL στο οικόπεδο 8 ενδυναμώνει την διπλωματική ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και αυθαιρεσίες. Επιπλέον η κίνηση της TOTAL να ζητήσει συνεργασία με την ΕΝΙ δείχνει, όπως υποστηρίζεται, πως η τακτική της Τουρκίας να δημιουργήσει κλίμα αβεβαιότητας στην περιοχή αποθαρρύνοντας τις εταιρείες, πως πέφτει στο κενό. Σε πρακτικό επίπεδο η παρουσία της TOTAL στο τεμάχιο 8 θεωρείται ως εγγύηση για την διενέργεια των ερευνών όταν αυτές θα ξεκινήσουν. Επί τούτου, όπως σημείωναν με νόημα πηγές στην «Κ», η Γαλλία όπου χρειάσθηκε υποστήριξε έμπρακτα την παρουσία της TOTAL στην περιοχή με κάθε τρόπο και μέσο.

«ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ- 2018»

Σε μια άλλη εξέλιξη, επίσης με έντονα γεωσταρτηγικά μηνύματα, η Λευκωσία συνεχίζει να ενισχύει τη συνεργασία της στην περιοχή με άλλα κράτη. Από την Τρίτη και μέχρι τις 25 Μαΐου εντός του FIR Λευκωσίας και της ΑΟΖ, θα διεξαχθεί ο φετινός «Αργοναύτης» μια άσκηση στην οποία θα λάβουν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις από της Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Η.Β. και ΗΠΑ, καθώς και ομάδες στρατιωτικών και διπλωματών από 20 άλλες χώρες (συνολικά 240 ξένοι εκπρόσωποι). Η άσκηση θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, σε θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού. Το σενάριο θα καλύψει, επίσης, όλες τις ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον (τρομοκρατία, πειρατεία, διαχείριση κρίσεων), οι οποίες απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία (CIMIC).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Ξεκίνησε η συγγραφή του πορίσματος για ΣΚΤ

«Aγαπητοί Επίτροποι, να είστε έτοιμοι ή να σας γιουχαϊσουν ή να σας χειροκροτήσουν!»
ΑΚΑ  |  09:54

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση