ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:41
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Όχι στην αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αποτελέσει τη σημαντικότερη κατάκτηση της κοινωνίας και του κυπριακού λαού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να προχωρήσουν όπως έχουν εγκριθεί από τη Βουλή, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως μπορούν να συζητηθούν αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν θα διαφοροποιούν τη βασική φιλοσοφία του Σχεδίου.
 
«Θεωρούμε ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα αποτελέσει τη σημαντικότερη κατάκτηση της κοινωνίας και του κυπριακού λαού των τελευταίων δεκαετιών. Ως τέτοια την προσεγγίζουμε και ως τέτοια την θεωρούμε ως ΑΚΕΛ», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ ότι το ΓεΣΥ και η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είχαν εγκριθεί ομόφωνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2016 και θα πρέπει η υλοποίησή τους να προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προβλήματα και αυτά είναι υπαρκτά, τα οποία χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την υγεία ως βασικό κοινωνικό αγαθό την οποία να στηρίξει με τα απαραίτητα κονδύλια, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με γοργούς ρυθμούς.
 
«Στήριξη για να μπορέσουν να αντέξουν στις απαιτήσεις οι οποίες θα προκύψουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ», είπε, προσθέτοντας πως τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι η ραχοκοκαλιά και ως εκ τούτου χρειάζεται να στηριχθεί.
 
Αναφορικά με τις διαφωνίες που εκφράζονται, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα πρέπει να συζητηθούν εκείνες από τις προτάσεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που δεν επιχειρούν την αλλαγή της φιλοσοφίας του σχεδίου.
 
«Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην οποιαδήποτε αλλαγή στις νομοθεσίες όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», τόνισε, για να συμπληρώσει πως απ’ εκεί και πέραν λέμε ότι είναι υποχρέωση πρωτίστως της κυβέρνησης και κατά δεύτερο λόγο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας να συζητήσουν και να δουν πώς αντιμετωπίζουν θετικά κάποια αιτήματα, τα οποία, επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν τον χαρακτήρα του ΓεΣΥ.
 
Χαρακτηρίζοντας το ΓεΣΥ ως «σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης», ο κ. Κυπριανού είπε πως θα πρέπει οι πάντες να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το σχέδιο έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει την καταπληκτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού, εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη από ένα τέτοιο σχέδιο για να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα υγείας που θα παρουσιαστούν στη εξέλιξη της ζωής τους.
 
Σε δηλώσεις εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τις διαχρονικές θέσεις στα θέματα μεταρρύθμισης και στη στήριξη που έχει δώσει για την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ.
 
«Πιστεύουμε ότι είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα η εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο λαός δεν αντέχει άλλο τη σημερινή κατάσταση και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς οποιεσδήποτε ταλαντεύσεις και ερωτήματα στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων», είπε.
 
Σημείωσε ότι είναι ένα δύσκολο έργο για το οποίο θα πρέπει να εργαστούμε, όλη η κοινωνία, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό το κοινωνικό αγαθό να είναι προσβάσιμο προς όλους τους πολίτες. «Η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα και δεν μπορεί να αποτελεί μόνο δικαίωμα των προνομιούχων», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X