ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Στη βάση μελετών ο διάλογος για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

«Που θα έχουν ως αντικείμενο την ίδια την παιδεία» και «όχι μόνο το πώς εξοικονομούνται λεφτά», δηλωσε στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς.

ΚΥΠΕ

Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και θα πρέπει να τα συζητήσουμε αν θέλουμε πραγματικά να τα επιλύσουμε, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «ανεξάρτητα τι θα αποφασιστεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις την ερχόμενη Κυριακή, κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για τα ουσιαστικά προβλήματα του τομέα της εκπαίδευσης».

«Οι όποιες συζητήσεις πρέπει να γίνουν στη βάση επιστημονικών μελετών που θα έχουν ως αντικείμενο την ίδια την παιδεία» και «όχι μόνο το πώς εξοικονομούνται λεφτά», είπε ο κ. Κυπριανού, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Γυμνάσιο Αγλαντζιάς.

«Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι μελέτες που έγιναν και στις οποίες αναφέρεται η Κυβέρνηση, κυρίως έχουν ασχοληθεί με την οικονομική πτυχή των θεμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν ουσιαστικά ζητήματα στον τομέα της παιδείας που πρέπει να συζητηθούν για να μεταρρυθμιστούν».

Ανέφερε ότι «πρέπει να πάρουμε ως πρότυπο χώρες οι οποίες είναι πολύ προχωρημένες, έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και τότε θα διαπιστώσουμε ότι κάποιες από τις συζητήσεις που γίνονται εδώ δεν έχουν καμιά σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται εκεί τα ζητήματα».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έφερε ως παράδειγμα την Φινλανδία η οποία είναι πρώτη παγκοσμίως στα ζητήματα της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι οι εξετάσεις εκεί είναι στο περιθώριο, ενώ εμείς έχουμε δημιουργήσει, όπως είπε, ένα σύστημα εξετασιοκεντρικό.

Ανέφερε ότι πρέπει να πάρουμε απόψεις από εμπειρογνώμονες και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να σκεφτεί η Κυβέρνηση πως συστήνει κάποιες επιτροπές στελεχωμένες από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα μελετήσουν το τι γίνεται σε προηγμένες χώρες και θα θέσουν τα ουσιαστικά προβλήματα της παιδείας προς συζήτηση».

Ερωτηθείς, κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλία για επίλυση της κρίσης στην παιδεία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «για να αναλάβει κάποιος κάποια πρωτοβουλία πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποδώσει», προσθέτοντας ότι «έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο».

«Ως πολιτικά κόμματα και ως Βουλή είχαμε αναλάβει την πρωτοβουλία, από την πρώτη στιγμή είχαμε ζητήσει από την Κυβέρνηση να αναστείλει τις αποφάσεις της, από τους εκπαιδευτικούς είχαμε ζητήσει να αναστείλουν τις εξαγγελίες για την λήψη μέτρων, να θέσουν κάτω τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της παιδείας και να ξεκινήσουν ένα ουσιαστικό διάλογο με στόχο να καταλήξουν μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση δεν δέχθηκε την πρόταση αυτή.

Ανέφερε ότι «τις αποφάσεις για το τί θα γίνει περαιτέρω μετά από όλες αυτές τις συζητήσεις που έχουν γίνει θα τις πάρουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί».

«Οι ίδιοι θα πρέπει να μετρήσουν αν αυτά τα οποία έχουν κερδίσει με τον αγώνα με τον οποίο έχουν πραγματοποιήσει είναι αρκετά για να μην προχωρήσουν στη λήψη άλλων μέτρων ή αν θεωρούν επειδή υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης της ίδιας συμπεριφοράς από πλευράς του κράτους θα επιμείνουν σε κάποιες θέσεις», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ